StoryEditor

Dcéra poslankyne Smeru získala štátnu funkciu

04.03.2013, 23:00
Na daňovom úrade nikdy nepracovala, napriek tomu šéfuje daňovým kontrolórom.

Na daňovom úrade síce nikdy nepracovala, napriek tomu od januára šéfuje daňovým kontrolórom v Námestove. Reč je o Veronike Vorčákovej, dcére poslankyne za Smer-SD Viery Mazúrovej (na snímke). Poslankyňa Mazúrová zároveň vedie v Námestove okresnú organizáciu Smeru-SD a je starostkou v Oravskej Lesnej. Tvrdí, že jej poslanecká ani stranícka funkcia s dcérinou kariérou nesúvisia. „Inžinierka Veronika Vorčáková prešla na pozíciu riadnym výberovým konaním,“ odpísala na otázky HN. Vorčáková si na ne včera čas nenašla.

Podľa hovorkyne Finančnej správy Gabriely Dianovej Mazúrovej dcéra prešla riadnym výberovým konaním a splnila kvalifikačné predpoklady. „Má vysokoškolské vzdelanie ekonomického smeru druhého stupňa,“ uviedla. Od roku 2004 je tiež živnostníčka, jej oprávnenie je v súčasnosti pozastavené. V živnostenskom liste má viac než dve desiatky predmetov podnikania, medzi nimi aj ekonomické, účtovné a finančné poradenstvo.

Šéf bývalého Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai nepochybuje o tom, ako sa Vorčáková na miesto dostala. „Je to evidentný príklad protekcionizmu, rodinkárstva a straníckeho klientelizmu.“

Plai vraví, že takéto prípady sa budú opakovať, kým na Slovensku nebude verejná a štátna služba odpolitizovaná. Súčasný systém totiž umožňuje vymieňanie úradníkov aj bez toho, aby v práci pochybili. Na ich miesta sa potom dostávajú vopred vybraní uchádzači. „A všetko je pritom v súlade so zákonom,“ dodal.

Kvázi čisté
Proti politickým nomináciám za predchádzajúcej vlády bojoval líder OĽaNO Igor Matovič, zverejnil aj zoznam politických nominantov strán bývalej koalície. Aj on vraví, že ani výberové konanie nezaručuje, že na miesto sa dostane skutočne najlepší kandidát. „Naše politické strany si zvykli robiť všetky politické nominácie kvázi čisto, akože výberovým konaním,“ uviedol. Tvrdí, že hoci proti Vorčákovej nič nemá, nevie, či je najlepšou odborníčkou na daňovú kontrolu v Námestovskom okrese. Nominácia sa nepáči ani podpredsedovi SDKÚ-DS Ivanovi Štefancovi. „Nie je dobré, keď rodinní príslušníci politikov dostávajú vedúce miesta v štátnej správe. Je to dôkaz, že jedinej vládnej strane skôr záleží na vlastných rodinných príslušníkoch ako riešení nezamestnanosti,“ myslí si.

Daňové úrady sú súčasťou Finančnej správy, ktorá vznikla v roku 2012 zlúčením daňových orgánov a colnej správy. Jej prezidenta vymenúva minister financií Peter Kažimír, Mazúrovej stranícky kolega.

Netreba nič vymýšľať
Plai hovorí, že zaviesť spoľahlivý systém, ktorý odstráni podozrenia z klientelizmu, vôbec nie je ťažké a je presvedčený, že je len otázkou času, kedy sa aj Slovensko dostane na úroveň rozvinutých demokracií. „Nemusíme nič vymýšľať, je to vyskúšané v rozvinutých krajinách. Vo Veľkej Británii to funguje 160 rokov, v USA od konca devätnásteho storočia, keď si povedali, že takto to ďalej nejde,“ povedal.

Tu majú úradníci vysoký stupeň ochrany. Po prijatí majú prakticky istotu celoživotného zamestnania a nemenia sa s výmenou vlády každé štyri roky ako u nás. Prepustiť ich môžu, len ak vo svojej funkcii zlyhajú.

Transparentnosť pri zamestnávaní štátnych úradníkov mal zabezpečovať Plaiov úrad, ktorý vznikol za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Keď sa ukázalo, že bráni politikom dosadzovať si ľudí podľa ľubovôle, druhá Dzurindova vláda ho zrušila. Jeho náhrada odvtedy nevznikla, reformu, ktorá prinesie efektívnejšiu štátnu správu, najnovšie sľubuje minister vnútra Robert Kaliňák pod názvom ESO. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 20:04