StoryEditor

Zmluvy na nemocničnú stravu vláda nevidela

08.12.2014, 23:00
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) požiadal súčasného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby podozrivé zmluvy preveril.

Štyri veľké štátne nemocnice zaplatia v najbližších desiatich rokoch za stravu viac ako 80 miliónov eur. Zinkasujú ich firmy s luxemburským a českým vlastníkom a nejasným personálnym pozadím. Zmluvy, na ktoré včera upozornil denník SME a Transparency International, majú však zrejme aj ďalší problém. Keďže išlo o koncesné zmluvy nad päť miliónov eur, mala ich podľa podpredsedu strany Sieť Miroslava Beblavého najskôr schváliť vláda a posúdiť rezort financií. Nestalo sa tak.

Materiály sa totiž nenachádzajú v zozname dokumentov, ktoré sa v minulosti dostali na jej rokovanie. Ako potvrdila hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová, k zmluvám sa nevyjadroval ani ich rezort. Hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje v reakcii na naše otázky odpovedala, že súhlas na uzavretie zmluvy dal vedúci služobného úradu na ministerstve zdravotníctva Martin Senčák, ktorý sa podieľal aj na nákupe údajne predraženého CT prístroja v Piešťanoch. Podobný súhlas mal vyjadriť Senčák aj so zmluvami na nákup stravy, ktoré podpísali nemocnice v Trnave, Trenčíne a Poprade. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) požiadal súčasného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (Smer-SD), aby podozrivé zmluvy preveril. „Výsledok a rovnako aj prijaté opatrenia predloží v stredu na rokovaní vlády,“ reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Šoltésová.

Strana Sieť žiada odvolanie Senčáka rovnako ako odvolanie všetkých štyroch riaditeľov štátnych nemocníc, ktorí dlhodobé kontrakty na dodávku stravy podpísali.

V rezorte zdravotníctva za čias šéfovania exministerky Zuzany Zvolenskej došlo k podozrivým nákupom stravy v štátnych nemocniciach.

Zmluvy by mali platiť

Najnovšie zistenia však podľa oslovených advokátov nemusia ohroziť platnosť týchto zmlúv. „Nesprávny postup by mohol napadnúť Najvyšší kontrolný úrad. Ten môže udeliť pokuty, na základe ktorých by mohli byť vyvodené pracovno-právne sankcie voči konkrétnym manažérom,“ hovorí partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliam Karas. Víťazi, s ktorými boli podpísané zmluvy, totiž vyšli z riadnej súťaže.

Podľa podpredsedu strany Sieť Miroslava Beblavého však firmy v skutočnosti medzi sebou vôbec nesúťažili. Dôkazom majú byť vysúťažené ceny, ktoré sa na cent zhodujú s predpokladanou hodnotou zákazky. Teda s úvodnou cenou, ktorú v súťaži nastavili jednotlivé nemocnice.

Vysvetľovať budú v piatok

Zaujímavosťou tiež je, že do všetkých štyroch tendrov sa zapájali tie isté firmy – Hospital Catering Solutions, Dora Gastro Slovakia a EuroGastro Catering. V súťažiach uspeli prvé dve. Na všetkých zmluvách je napriek tomu podpísaná jedna a tá istá osoba – Peter Bittó. Schránková firma Hospital Catering Solutions, za ktorej väčšinovým vlastníkom je luxemburská spoločnosť Kenoba Investments, pritom prepojenie s druhou úspešnou firmou pre denník SME odmietla. Od podozrení sa dištancuje aj firma Dora Gastro Slovakia. Predseda predstavenstva Patrik Šimek sa v reakcii na naše otázky zaviazal vysvetliť všetky súvislosti tento piatok.

HN oslovili so žiadosťou o reakciu aj všetky štyri nemocnice. Do uzávierky novín odpovedali iba z banskobystrickej. „Proces verejného obstarávania bol podľa nás zabezpečený v zmysle platnej legislatívy,“ reagovala hovorkyňa.

01 - Modified: 2007-01-18 07:24:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom investuje do ťažby plynu 530 mld. RUB
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:43