StoryEditor

Amnesty International: Slovensko nie je otvorené voči utečencom

31.05.2013, 08:24
Autor:
TASRTASR

Slovenská spoločnosť voči utečencom stále nie je otvorená a azylový systém či podmienky v azylových táboroch o tom presviedčajú aj samotných utečencov. Povedal to zastupujúci predseda Amnesty International Slovensko (AI SK) Rado Sloboda v súvislosti s výročnou správou AI o dodržiavaní ľudských práv v roku 2012. Riaditeľ Migračného úradu Bernard Priecel považuje Slobodove vyjadrenia za "znôšku klamstiev a ohováranie štátnych orgánov".

Predstavitelia AI SK včera na tému utečencov diskutovali s verejnosťou v priestoroch kníhkupectva na Vysokej ulici v Bratislave.

Sloboda v súvislosti s touto témou pre TASR skonštatoval, že Slovensko využívajú ľudia, ktorí museli opustiť svoju domovskú krajinu, najmä ako tranzitné územie. "Len pre málo utečencov je Slovensko cieľovou krajinou, no k tomu prispieva aj fakt, že podmienky a zákonné úpravy na Slovensku sú postavené tak, aby Slovensko poskytlo azyl čo najmenšiemu počtu utečencov," uviedol pre TASR Sloboda. Dodal, že podmienky v azylových táboroch nie sú veľmi dobré a skôr svedčia o tom, že Slovensko o utečencov nemá záujem. "Sú to miesta, kde utečenci vidia, že nie sú žiadaní," povedal Sloboda.  Skonštatoval tiež, že na Slovensku nie sú vytvorené mechanizmy, ako zapojiť utečencov do spoločnosti.

"Nechápem, čo viedlo pána Slobodu k týmto konštatovaniam," povedal v reakcii pre TASR riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Bernard Priecel. Podľa neho sa Sloboda vyjadruje k niečomu, čo vôbec nepozná. "Nikdy nebol ani len na pôde nášho úradu, nieto ešte v nejakom našom zariadení pre utečencov." Priecel zdôraznil, že v prípade troch táborov, ktoré sú na Slovensku zriadené, ide o vysokokvalifikované zariadenia. Slobodove vyjadrenia považuje za "znôšku klamstiev a ohováranie štátnych orgánov".

Ak Sloboda kritizuje azylový systém, Priecel oponuje, že je považovaný za jeden z najlepších v Európe, aj podľa hodnotenia Úradu vysokého komisára OSN z roku 2011.

"A ak pán Sloboda tvrdí, že systém je nastavený tak, aby sme poskytli čo najmenší počet azylov, každý rok dostane v priemere azyl či doplnkovú ochranu až 10 percent žiadateľov, dokonca v minulom roku to bolo zo 732 žiadateľov až 136," skonštatoval Priecel.

"Sme prísni, ale spravodliví," dodal o systéme poskytovania azylov šéf Migračného úradu, ktorý sa netají tým, že jeho úrad je predovšetkým úradom občanov Slovenska. "S tým, že rešpektujeme všetky medzinárodné záväzky, ktoré SR prijala," povedal Priecel.

Priecel sa ohradil aj voči nedostatkom pri integrácii držiteľov azylu do spoločnosti či názorom na slabú otvorenosť spoločnosti voči utečencom. "Ako príklad môžeme uviesť integračné stredisko vo Zvolene, kde dostávajú azylanti intenzívny kurz slovenčiny, adaptujú sa na systém zdravotného a sociálneho zabezpečenia a neskôr dostávajú príležitosť sa uplatniť aj na pracovnom trhu," povedal Priecel, ktorý pre TASR skonštatoval, že o otvorenosti spoločnosti voči utečencom svedčí aj dobrá spolupráca Migračného úradu so ZMOS-om. "Vždy keď sme potrebovali pomôcť konkrétnemu človeku, predstavitelia mesta či obce nám vždy vyšli v ústrety," dodal Priecel.

Migračný úrad SR ku koncu apríla 2013 evidoval v tomto roku 130 vstupov do azylového konania. Najviac žiadostí je od občanov Somálska, Gruzínska, Eritrei a Pakistanu. Utečenci nachádzajú pomoc v troch táboroch -- v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:05