StoryEditor

Ficov zákon o majetku nefunguje

17.08.2015, 00:00
Za nelegálne nadobudnutý majetok naše súdy zatiaľ nikoho neodsúdili.

Malo to byť kladivo na nelegálne nadobudnutý majetok. S odstupom času sa zdá, že išlo skôr o marketingový ťah premiéra Roberta Fica. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je účinný od roku 2011, ale dodnes nikoho nepostihol. Na vysvetlenie situácie sa teda ponúkajú najmenej dve možnosti: buď na Slovensku neexistuje človek, ktorý by nadobudol svoj majetok nepoctivým spôsobom, alebo je zákon bezzubý, a tým aj zbytočný.

„Je ho ľahké obísť a vybaviť si papiere ukazujúce, že s majetkom je všetko v poriadku,“ povedal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. HN k tejto téme poslali otázky na Úrad vlády. Do konca uzávierky nám však neodpovedali.

„Medzierka“ medzi zubami zákona

Od účinnosti zákona polícia zaznamenala vyše stovky ohlásení. „Od 1. januára 2011 prijala Finančná spravodajská jednotka 153 oznámení a vlastných podnetov,“ povedal Martin Wäldl z Prezídia Policajného zboru.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andreja Predajňová dopĺňa štatistiku číslom 1. Práve toľko návrhov na zdokladovanie nelegálneho majetku podala prokuratúra. V závere celého reťazca stoja súdy. „Medzi rokmi 2011 až 2014 nebol na základe zákona o preukazovaní pôvodu majetku právoplatne skončený ani jeden spor,“ dokresľuje situáciu hovorca rezortu spravodlivosti Pavol Kubík.

Medzery v právnej norme dokumentuje aj prípad obžalovaných manželov, ktorý riešila košická prokuratúra. Podľa jej hovorcu Milana Filička okresná prokurátorka v Košiciach vzala späť žalobu podanú na Okresný súd Košice II o zdokladovanie nelegálneho majetku z dôvodu zmeny dôkaznej situácie po podaní žaloby. Inými slovami, prokurátorka sa stiahla, lebo obžalovaní stihli do začiatku súdneho procesu majetok rozdeliť, a tak sa na nich zákon prestal vzťahovať. Ten sa totiž týka iba ľudí, ktorých majetok presiahne preukázateľné príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy. Teda, ak v súčasnosti vlastnia najmenej o 570-tisíc eur viac, ako môžu preukázať.

Deravosť Ficovho zákona preukazuje aj fakt, že ho nešetril ani jeho bývalý spolužiak zo štúdií, generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Dnes sa dostane prípad na súd a zistí sa, že dotyčný svoj majetok rozdelil. Súd to následne zastaví, lebo majetok už nedosahuje zákonnú výšku,“ povedal Čižnár s tým, že je to na smiech.

Výsledok kompromisu

Za vládny Ficov zákon hlasoval v roku 2010 takmer každý prítomný poslanec. „Urobme už rozhodujúci krok a zákon o preukazovaní pôvodu majetku schváľme a nešpekulujme,“ vyzýval Robert Fico pred odsúhlasením svojej protikorupčnej vlajkovej lode. Poslanci, ktorí vtedy hlasovali za normu, dnes neskrývajú svoje výhrady. Potvrdil to aj poslanec Smeru Miroslav Číž. „Bol to výsledok kompromisu,“ reaguje Číž.

Predseda strany NOVA Daniel Lipšic hovorí, že súčasný zákon sa v praxi ukázal ako neúčinný, na čo podľa jeho slov poukazoval v čase schvaľovania. „Ale stále si myslím, že je lepšie nejaký zákon mať a pokúsiť sa ho zlepšovať, ako nemať žiadny,“ odpovedal Lipšic na otázku, prečo zahlasoval kladne. Aj slová bývalého poslanca SDKÚ-DS Ivana Štefanca poukazujú na fakt, že zákon nebol dobre nastavený od začiatku:„Nemyslím si, že je vykonateľný, ale chceli sme, aby Smer dostal šancu.“ Podľa neho išlo skôr o marketingový ťah.

01 - Modified: 2007-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kritika z vlastných radov
01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 04 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:32