StoryEditor

Fico predstavil zostavu do volieb. Viaceré známe tváre chýbajú

01.12.2015, 13:39
Vládna strana Roberta Fica rozhoduje o kandidátke do volieb.

Stranu Smer-SD povedie do budúcoročných parlamentných volieb jej predseda a premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a šéf parlamentu Peter Pellegrini. Kaliňák na druhej priečke zoznamu kandidátov nahradí bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v ňom tentoraz chýba. Oznámil to dnes po rokovaní predsedníctva strany Fico.

Štvrtý bude minister financií Peter Kažimír, za ktorým nasledujú minister kultúry Marek Maďarič, minister životného prostredia Peter Žiga a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý nie je členom strany.

Ďalšími v poradí sú košický primátor Richard Raši, minister dopravy Ján Počiatek a minister práce Ján Richter. Jedenáste miesto obsadil poslanec Juraj Blanár, nasledujú minister obrany Martin Glváč, poslanec Jaroslav Baška, podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková a na 15. mieste podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

Šestnástym v zozname je minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, nasledujúcu priečku obsadil šéf Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Ďalej kandidujú poslanci Tibor Glenda, Stanislav Kubánek, Vladimír Faič, Dušan Čaplovič, Ján Podmanický, štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček a poslanec Robert Madej.

Z 25. miesta kandiduje Erik Tomáš, bývalý redaktor Markízy a súčasný riaditeľ komunikačného odboru úradu vlády. Nasledujú podpredseda parlamentu Miroslav Číž, vedúci úradu vlády Igor Federič, poslanec Igor Choma. Na 29. mieste je Denisa Stachová, ktorá pripravovala reformu ESO. Prvú tridsiatku uzatvára Dušan Galis.

Na ďalších miestach sa objavujú ďalší poslanci Smeru-SD a štátni tajomníci. Na listine sa objaví aj niekdajší poslanec Ján Kvorka, ktorý bol obžalovaný zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu ublíženia na zdraví. Súd ho spod obžaloby oslobodil.

Na kandidačnej listine sa objaví aj Andrej Kolesík a Otto Brixi. Anton Martvoň, ktorý úzko spolupracoval na viacerých zákonoch s Brixim, na listine chýba. Nekandiduje ani Renáta Zmajkovičová, Mojmír Mamojka či exministerka práce Viera Tomanová.

Nedostali sa na kandidátku
Okrem Pavla Pašku, ktorý to potvrdil v rozhovore pre HNtelevíziu (viac čítajte TU), na kandidátke nebudú ani minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister školstva Juraj Draxler, exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský, píše portál aktuality.sk.

 

Za najväčšie prekvapenie sa považuje neúčasť krajskej predsedníčky Smeru v Trnave a bývalej podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej. "Áno je pravdou, že nebudem na kandidačnej listine strany SMER- sociálna demokracia v nasledujúcich parlamentných voľbách. Je to moje vlastné rozhodnutie," napísala na svoj Facebook Zmajkovičová. 

Tá skončila vo vedení parlamentu po prevalení kauzy nákupu piešťanskeho CT prístroja. Na kandidátke Smeru bude chýbať aj poslanec Mojmír Mamojka, ktorý končí v politike po vlastnom rozhodnutí.

Zo známych poslaneckých mien bude určite na kandidátnej listine chýbať aj Mojmír Mamojka. Podobne ako predsedníčka parlamentu Jana Laššáková sa bude uchádzať o miesto ústavného sudcu.

Predsedníctvo vládneho Smeru rokuje o zložení kandidátky v týchto chvíľach. 

S Pavlom Paškom sme sa rozprávali o jeho politickej budúcnosti v HNtelevízii.

01 - Modified: 2007-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vizitky účastníkov našej kvalifikačnej skupiny o postup na majstrovstvá sveta 2010.
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:04