StoryEditor

Ukrajincov už naše víza nezaujímajú

23.06.2013, 16:13
Kým ešte v apríli sa o európske povolenia Rusi predháňali, dnes záujem opadá. Aj kvôli zmenám.

Po veľkom ošiali prišlo sklamanie. Päťročné schengenské víza sme začali Rusom a Ukrajincom vydávať ešte v decembri. Odvtedy sa na zastupiteľských úradoch tvorili rady čakajúcich záujemcov. Dnes je však všetko inak. Najväčší slovenský touroperátor pre rusky hovoriacu klientelu si myslí, že sa tak stalo aj pre nevôľu úradníkov. „Počas mesiacov apríl a máj sa zvýšil šesťnásobne počet návštevníkov z východnej Európy, kam patrí aj Rusko. Bohužiaľ, znova zostalo len pri sľuboch a v júni sa všetko vrátilo do pôvodných koľají a turisti išli do iných destinácií,“ tvrdí konateľ Pilgrimtour Mark Blitshteyn.

(Ne)ochota
Podľa jeho slov za to môže ľahostajný prístup úradov. „Spočiatku chceli na Ukrajine víza všetci. Ľudia stáli pred úradom od druhej hodiny v noci. Narazili však na nevôľu pracovníkov,“ vysvetľuje Mark Blitshteyn. Ten dodáva, že mnohí záujemcovia dostali namiesto päťročných víz iba šesťmesačné, a tak veľký záujem o ne začal upadať.

Ministerstvo zahraničných vecí sa však bráni. „Naše zastupiteľské úrady robia všetko pre to, aby v maximálnej možnej miere vyhoveli všetkým požiadavkám na vydávanie víz, o čom svedčí aj skutočnosť, že počet udelených víz v porovnaní s predchádzajúcim rokom niekoľkonásobne vzrástol,“ hovorí Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Rast potvrdzujú aj štatistické údaje, ktoré však nerozlišujú, či šlo o päťročné alebo šesťmesačné víza. Dovedna bolo tento rok len dosiaľ vydaných viac ako 55-tisíc víz, zatiaľ čo za celý vlaňajšok viac ako 62-tisíc.

 

 

 

Viac informácií k téme nájdete
v pondelkových Hospodárskych novinách
predplatiť si HN
kúpiť posledné HN cez SMS
     

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:27