StoryEditor

Testy deviatakov: žiaci mali šancu podvádzať

16.04.2015, 00:00

Je to len teória, ale dobre zorganizovaná skupina žiakov mohla včera napísať celonárodné testy deviatakov na plný počet – vďaka podvodu. Systém testovania totiž obsahuje bezpečnostnú dieru, vďaka ktorej je možné testy zverejniť ešte počas samotného testovania. HN sa včera dostali k zneniu otázok z matematiky aj zo slovenčiny zhruba štvrť hodiny pred skončením testov. Žiaci, ktorí skončili elektronickú verziu testu, si totiž mohli poslať do svojej e-mailovej schránky .pdf súbor so zadaniami a svojimi odpoveďami. „Jednou z dôležitých výhod elektronického testovania je to, že žiak získava spätnú väzu o svojom výkone v teste hneď po jeho ukončení,“ dôvodí Monika Hucáková z tlačového oddelenia rezortu školstva. Kto skončí test okamžite – napríklad mu na výsledku nezáleží, pretože už je prijatý na strednú školu – má takmer hodinu času a môže test vyriešiť s dohodnutými pomocníkmi. A následne komukoľvek poslať správne odpovede SMS-kou alebo ich zavesiť na sociálne siete. Rovnakú možnosť majú žiaci, ktorí úlohy vyriešili rýchlo. Najšikovnejší deviataci na základnej škole, kde HN sledovali skúšku, vychádzali z tried už v polovici určeného času.

Bez zmeny

Ministerstvo školstva tvrdí, že žiaci majú zakázané používať počas testu mobily a žiak sa ani nedostane k internetu na počítači, za ktorým pracuje. „Takže aj keby boli odpovede zverejnené na internete, nemôžu sa k nim dostať žiaci, ktorí ešte píšu test,“ dodáva Hucáková. Denník SME však v marci upozornil, že práve počas písomnej maturitnej skúšky sa cez mobil pokúsilo vyhľadať vybrané témy slohovej práce takmer 2500 ľudí. Je teda zrejmé, že ani zvýšený dozor nedokáže žiakom zabrániť v tom, aby si do triedy prepašovali mobil a použili ho. „Ak by sme chceli mať stopercentnú istotu, že žiaci nemajú prístup k internetu, museli by sa robiť pred vstupom do miestnosti osobné prehliadky žiakov alebo používať detektory kovov,“ dodáva Hucáková. Rezort napriek tomu považuje riziko úniku za minimálne a neuvažuje o zmene, hoci by stačilo málo – posielať žiakom testy až po ich ukončení.

Vstup na strednú

Všetci žiaci základných škôl absolvujú v deviatom ročníku skúšky vedomostí z matematiky a zo slovenského jazyka. Výsledky testov zohľadňujú stredné školy pri prijímaní nových študentov. V prípade, že žiak dosiahne 90-percentnú úspešnosť v oboch predmetoch, vstup na strednú školu má istý zo zákona. Testy robia všetci deviataci na Slovensku v rovnakom termíne. Cieľom je zabezpečiť, aby výsledky boli objektívne a nikto nemal pri písaní výhodu. Napriek tomu sa v minulosti stalo, že testy unikli na verejnosť ešte pred termínom skúšky. Tento rok písalo testy približne 41600 deviatakov na takmer 1500 základných školách.


Spresnenie: V článku Testy deviatakov: žiaci mali šancu podvádzať sme nesprávne uviedli, že žiaci, ktorí skončili elektronickú verziu testu okamžite dostali do svojej e-mailovej schránky. pdf súbor so zadaniami a svojimi odpoveďami. V skutočnosti nešlo o automatické preposielanie .pdf súboru, ale o možnosť –  žiak si mohol elektronickú verziu testu poslať do svojej e-mailovej schránky. Za nepresnosť sa ospravedlňujeme.

01 - Modified: 2007-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico: Vláda má diabolský plán
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 03 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 05 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:46