StoryEditor

Kaliňákove megatendre vybavujú Horné Plachtince

18.04.2013, 00:00
Minister vnútra Robert Kaliňák zveril tendre svojho rezortu do rúk malej firmy.

 Jej väčšinovým vlastníkom je obec Horné Plachtince v okrese Veľký Krtíš s dvesto obyvateľmi.

Regionálna obstarávacia agentúra sídliaca v budove obecného úradu vyberala víťaza súťaže na reklamné a PR služby za 130 miliónov eur. Centrálne obstarávanie robila v mene 25 štátnych a verejných subjektov, medzi nimi i rezort vnútra. Práve Kaliňákov rezort je pritom ten, ktorý určuje pravidlá verejných súťaží.

Jeho ľudia však teraz obstarávanie pustili z rúk. „Nemáme kapacitu, aby sme robili naraz súťaž na autá, uniformy, pištole, aj PR služby,“ zdôvodňuje tento krok poradkyňa Kaliňáka Tatiana Behrová. S ponukou sa podľa nej prihlásila samotná agentúra. Cez ňu vysúťažili aj právne služby a služby v oblasti auditu.

Agentúra tendre vypísala vlani v septembri iba pol mesiaca po tom, ako vznikla. Pre všetkých, a teda i pre Kaliňákov rezort ich organizuje zadarmo. Konateľ Ján Feranc vraví, že províziu vo výške až pol percenta si zinkasujú od vybraných dodávateľov. „Z nášho pohľadu celá táto konštrukcia nepôsobí vôbec transparentne,“ krúti hlavou advokát Andrej Leontiev z kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

Regionálna obstarávacia agentúra zorganizovala centrálny 130 miliónový tender pre štyri ministerstvá, jeden samosprávny kraj, štyri mestá, dve univerzity. Medzi klientmi je ale aj štátny Tipos, Lesy slovenskej republiky, Slovenská akadémia vied, či TASR. Predmetom je podľa vestníka najmä komplexné zabezpečovanie publicity a informovanosti pri eurofondových projektoch.

Že sa im hneď po štarte tak darí Ján Feranc vysvetľuje štvorročnými skúsenosťami košickej spoločnosti TenderOnline, ktorá je spoluvlastníkom agentúry. Bez toho, aby pribrali do podnikania Horné Plachtince, by pre štát centrálne obstarávanie robiť nemohli. Starosta Ladislav Nozdrovický včera nevedel o podrobnostiach fungovania firmy. Šli do toho podľa neho preto, aby si vylepšili obecný rozpočet. Obec má v eseróčke majoritu aj napriek tomu, že z jej základného imania 7 500 eur splatila iba desatinu.

Tender storočia
„Je to obrovská, veľmi neobvyklá suma,“ vyjadril sa na margo tendra predseda BTL komunikačnej asociácie Lukáš Jesenský. „Zákazky, o ktoré sa môžeme uchádzať, nebývajú väčšinou ani v miliónoch eur,“ priblížil. Jesenský hovorí, že o súťaži nevedel. O tom, že bol vypísaný zrejme historicky najväčší tender v tejto oblasti netušila ani prezidentka Asociácie PR agentúr Silvia Kušnírová. „Počujem o tom prvý krát,“ povedala.

Dodávateľov pre štát hľadala agentúra formou užšej súťaže. V oznámení pritom nezverejnila, pre koho sa bude obstarávať, ani hodnotu tendra. Podľa Feranca ponuky predložilo zo desať dodávateľov, podmienky ale splnili iba štyria. So všetkými agentúra uzavrela štvorročnú rámcovú zmluvu.

Kontrakt získali firmy Globe Production, Comm, Promea Comunication, ale i neznáma firma Adventure, ktorá nemá webstránku. „Podmienky boli nastavené úplne štandardne, nemôžem nijakým spôsobom ovplyvniť, kto sa prihlásil,“ vraví šéf obstarávacej agentúry.
Podľa vestníka každá zo štyroch firiem získala štvorročný rámcový kontrakt za predpokladaných 20 miliónov eur. „Dopredu nie je stanovený žiadny objem,“ reagoval na to Martin Vrábel zo spoločnosti Globe Production. Tvrdí, že sa o súťaži dozvedeli z vestníka. Nebol ochotný prezradiť, aký máva spoločnosť ročný obrat.

Ručenie tisíc eur
Do spolupráce s agentúrou šlo podľa Behrovej ministerstvo vnútra potom, ako sa uistilo, že je v súlade so zákonom. Zakaždým, keď bude chcieť rezort vysúťaženú rámcovú zmluvu využiť, ponuky predložia všetci štyria víťazi a v elektornickej aukcii vyhrá tá najlacnejšia. Behrová nevedela odhanúť, aký objem vyčerpajú.

Najatím agentúry sa štátne a verejné subjekty zbavujú právnej zodpovednosti za tendre. Andrej Leontiev ale upozorňuje na nízke ručenie. Napríklad v zmluve s ministerstvom spravodlivosti je výška škody, za ktorú agentúra zodpovedá limitovaná na tisíc eur. „Je to v rozpore s obchodným zákonníkom,“ zaráža právnika, že ministerstvo na to pristúpilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:54