StoryEditor

V parlamente je najaktívnejšia. Jurinová prevyšuje kolegov

01.01.2014, 23:00
Poslankyňa Obyčajných ľudí predložila za uplynulý rok vyše dvadsať návrhov zákonov a pozmeňujúcich návrhov.

Cestovné zľavy môžu získať aj rodičia ťažko postihnutých detí mladších ako tri roky. To je jedna zo zmien, ktoré v uplynulom roku dosiahla v Národnej rade opozičná poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO). Podpredsedníčka parlamentu bola vlani podľa štatistík najaktívnejšou poslankyňou nielen opozície, ale medzi všetkými zákonodarcami. Za uplynulých dvanásť mesiacov predložila dvadsať návrhov zákonov, vyše dvadsať pozmeňujúcich návrhov k zákonom a rovnaký počet interpelácií. „Škoda, že drvivá väčšina zmien nám cez poslancov Smeru neprešla len preto, že to bol opozičný návrh,“ hovorí Jurinová.

„Kradnuté“ návrhy

Dôkazom je podľa nej napríklad zmena zákona o audiotexte. OĽaNO chcela zaviesť, aby na audiotextových linkách vítala telefonujúceho informácia o cene hovoru. Hoci Smer návrh nepodporil, neskôr ho takmer v rovnakom znení predložili jeho poslanci Anton Martvoň a Otto Brixi. „Napokon ho stiahli, asi zasiahli lobisti, poskytovatelia audiotextových služieb, pretože aj u nás sa vtedy aktivizovali,“ dodáva Jurinová. „Na Slovensku je to tak, že ak je návrh dobrý, osvojí si ho koalícia a dá ho ako svoj, aby opozícia nezískala pozitívne body,“ hovorí politológ Ján Baránek.

Ako šafranu

Zmeny, ktoré dosiahla opozícia, by sa skutočne dali spočítať na prstoch dvoch rúk. Exposlanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý presadil zrušenie poplatkov za vedenie úverových účtov v bankách či stavebných sporiteľniach, Jozef Mikloško z KDH zriadenie Slovenského historického ústavu vo Vatikáne. Exposlanci SaS Juraj Droba a Martin Chren uspeli s návrhom, ktorý umožnil jazdu na skútri na rovnaký vodičský preukaz, aký majú vodiči bežných osobných áut.

Poslanecký klub OĽaNO obstál v štatistikách aktivity najlepšie. Obyčajným ľuďom prešlo päť zmien, okrem spomínaných zliav pre rodičov napríklad to, aby sa na verejnom obstarávaní nemohli zúčastniť firmy, ktoré nemajú splatené dlhy voči subdodávateľom z predchádzajúcich zákaziek. „Každý z našich poslancov sa snaží robiť svoju prácu čo najlepšie, sú za to platení a je fajn, že máme aj výsledky,“ hovorí šéf „obyčajných“ Igor Matovič. Pre úplnosť treba dodať, že štatistiky im zlepšuje to, že väčšinu návrhov predkladá takmer celý klub. „Vedia, že sa im to počíta v štatistike a chcú ukázať, že sú aktívni, ale tiež poukázať na konsenzuálne vnútorné fungovanie strany a umlčať hlasy, že sú pozbieranci,“ hovorí politológ Klus.

Rezignácia

Niektorí opoziční poslanci namietajú, že predkladať vlastné návrhy zákonov alebo zlepšenia vládnej legislatívy nemá kvôli „83 Kolesíkom“ – čiže pohodlnej väčšine Smeru v parlamente – význam. „Nie je to nič nové, počas prvej vlády Roberta Fica bolo tých opozičných návrhov, ktoré prešli, ešte menej,“ hovorí politológ Martin Klus. Vládny Smer by sa však podľa neho mohol polepšiť – tri pravicové parlamenty boli v minulosti voči opozícii veľkorysejšie. „Napríklad v škandinávskych krajinách sa často návrhy prijímajú na základe spoločnej koalično-opozičnej podpory,“ dodal. Na druhej strane politológ Baránek hovorí, že opoziční poslanci pracujú ako forma kontroly vládnej moci, a nie preto, aby sa zviditeľňovali.

Najaktívnejší poslanci a strany parlamentu v roku 2013

Top poslanci – pozmeňujúce návrhy

1. Erika Jurinová OľaNO 22

2. Martin Fecko OľaNO 16

3. Jana Žitňanská nezaradená 14

4. Mikuláš Huba OľaNO 14

5. Ján Mičovský OľaNO 14

Top poslanci – poslanecká iniciatíva

1. Miroslav Kadúc OľaNO 25

2. Alojz Hlina nezaradený 24

3. Martin Fecko OľaNO 21

4. Igor Matovič OľaNO 21

5. Erika Jurinová OľaNO 20

Top poslanci – interpelácie

1. Miroslav Beblavý nezaradený 45

2. Mikuláš Huba OľaNO 40

3. Erika Jurinová OľaNO 22

4. Ján Mičovský OľaNO 17

5. Jana Žitňanská nezaradená 17

Počet poslaneckých návrhov podľa strán

1. OľaNO 340

2. Smer-SD 195

3. nezaradení 129

4. SaS 126

5. KDH 120

6. SDKÚ-DS 69

7. Most-Híd 57

01 - Modified: 2005-11-16 09:02:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf policajných odborov Litva vyzýva ministra Palka, aby sa ospravedlnil
01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:16