StoryEditor

Fico chystá ďalší bonus. Po vlakoch zadarmo sa zameria na autobusy

18.05.2015, 14:07
Autor:
SITASITA
V Smere sa tiež podľa informácií agentúry SITA uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny.

K vlakom zadarmo možno pribudnú aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov. Podľa informácií agentúry SITA sa v Smere-SD uvažuje, že do sociálneho balíčka, ktorý má byť prijatý na straníckom sneme v sobotu, by malo byť zaradené opatrenie, podľa ktorého by mali žiaci a študenti získať výraznejšie zľavy na autobusy. Má sa to týkať tých autobusových spojov, na ktoré nadväzujú vlaky. Tie majú študenti zadarmo od 17. novembra 2014.

V Smere-SD sa tiež podľa informácií agentúry SITA uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov.

Ďalšie výhody

Do sociálneho balíčka sa má opakovane dostať aj zvyšovanie minimálnej mzdy, či valorizácia vianočného dôchodku. Opätovne plánuje Smer-SD podporiť financiami aj rozširovanie kapacity materských škôlok. Vládnu dotáciu by na zvýšenie kapacity mali dostať všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky. V balíčku by sa mala nachádzať aj podpora zatepľovania rodinných domov.

Rozvoj cestovného ruchu chce Smer-SD podporiť poukazmi na dovolenky, ktoré by mali dostať rodiny s deťmi, ak sa dovolenku rozhodnú stráviť na Slovensku. Sociálny balíček však nemá narušiť plnenie Maastrichtských kritérií na Slovensku.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Baumann

Podľa predsedu parlamentného výboru pre sociálne veci Jána Podmanického (Smer-SD) sa vláde podarilo rozbehnúť slovenskú ekonomiku, ktorá vykazuje čoraz lepšie čísla, hoci sa to opozícii zle počúva. „Prečo by to nemali pozitívne pocítiť aj naši občania? Teším sa preto na druhý sociálny balíček, ktorý bude ďalšou výraznou pomocou pre mnohých občanov,“ povedal pre agentúru SITA.

Vláda podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka mohla dať ľuďom oveľa viac, ak by neuprednostňovala boháčov a oligarchov. „Boháčom a oligarchom idú zo štátneho desiatky miliónov a bežným ľuďom majú ísť len desiatky eur,“ povedal pre agentúru SITA v súvislosti s pripravovaným sociálnym balíčkom.

Moravčík: Je to hodenie odrobiniek

Podľa neho oligarchovia vďaka štátnym zákazkám dovolenkujú na Bahamách a Slováci majú dovolenkovať na Slovensku. „Boháči vďaka vláde lietajú súkromnými lietadlami a ľudia sa majú tlačiť v preplnených vlakoch či autobusoch. Oligarchovia zarábajú milióny na predražených CT a bežní ľudia trpia pre nedostatok týchto prístrojov. Toto je politika sociálnej demokracie? To, čo robí súčasná vláda, nemá so sociálnym cítením nič spoločné,“ vyhlásil podpredseda KDH s tým, že sociálne balíčky od Smeru majú slúžiť len na zalepenie očí voličom pred blížiacimi sa voľbami. „Je to hodenie odrobiniek ľudu, ktorý drie, aby tí hore mali z čoho hodovať. Ľudia si od vlády zaslúžia viac,“ dodal.

Smer-SD sa podľa predsedu Mosta-Híd Ivana Švejnu chce pred blížiacimi sa voľbami prezentovať balíčkami. Švejnovi sa nepozdáva najmä vianočný dôchodok, pretože je to neštandardná dávka.

Bol by som radšej, keby bol dôchodkový systém štandardný a nie, aby sa vláda každý rok hrala na Ježiška, čím si pár eurami kupuje voličov,“ povedal Švejna dnes pre agentúru SITA s tým, že vláda nehovorí voličom o zmene valorizácie dôchodkov, ktorá je nevýhodnejšia než bola. „Je to pokrytectvo,“ vyhlásil.

01 - Modified: 2007-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štvrtákov čakajú prijímačky
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:43