StoryEditor

Kiska nepodpísal novelu zákona o platoch zdravotníkov. Tie im aj tak porastú

18.12.2015, 14:02
Autor:
TASRTASR

Platy zdravotníkov sa od januára upravia. A to aj napriek tomu, že prezident Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky.

Hlava štátu odporúčala prijať novelu s viacerými zmenami. Prezident napríklad nepovažoval za dostatočné finančné krytia zákona.

"Aj vzhľadom na prebiehajúce podávanie hromadných výpovedí sestrami vo viacerých nemocniciach vytvára vrátenie zákona priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán," uviedol vtedy Kiska.

"Hoci rešpektujeme právo prezidenta vracať zákony do Národnej rady SR, musíme skonštatovať, že schválenie jeho návrhov by znemožnilo zvýšenie platov," reagoval premiér Robert Fico. Vládni poslanci preto schválili právnu normu v pôvodnom znení, čo podľa Fica umožnilo pokračovať v procese zvyšovania platov.

Právna norma, ktorú poslanci schválili 80 hlasmi, upravuje mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov.

Novela stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Právna norma garantuje zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach. Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur.

Novela sa však nepozdáva zástupcom zdravotníkov. Nepáči sa im, že sa netýka ich kolegov v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb.

Požadujú tiež, aby sa im zvýšili koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy, aby sa v plate zohľadňovali odpracované roky alebo započítavala materská či práceneschopnosť do času odbornej praxe. Sestry na protest spustili akciu hromadných výpovedí.

01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 03 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 04 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 05 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:24