StoryEditor

Trojdňové odvolávanie Fico vydržal, Paška sa mu vyhol

08.11.2014, 17:01
Národná rada neschválila program schôdze na ktorej sa malo rokovať o odvolaní Pavla Pašku.
  • Predseda parlamentu Pavol Paška nebude čeliť pokusu o odvolanie
  • Opozíci sa nepodarilo odvolať premiéra Roberta Fica
  • Mimoriadna schôdza sa začala v sobotu večer a trvala 49 hodín
  • Dôvodom k odvolaniu má byť predražený nákup CT prístroje v Piešťanskej nemocnici. 
  • Najväčší rozruch spôsobilo vulgárne video rapera Ega
  • Po odvolávaní Fica je na rade predseda parlamentu Pavol Paška. Opozícia však nemá potrebnú väčšinu v parlamente.
  • Robert Fico sa v NR SR počas svojho odvolávania ukázal len na niekoľko hodín. 

Paška sa odvolávaniu vyhol

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) nebude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci vládneho Smeru-SD totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chcela opozícia pokúsiť odvolať Pašku. Zasadnutie síce otvorili, ale keďže program neprešiel, trvalo len pár minút.

Mimoriadna schôdza k Paškovi nasledovala približne polhodinu po tom, ako sa opozícii po 49-hodinovej diskusii nepodarilo odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD) z funkcie. Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov.


Predseda parlamentu Pavol Paška. Snímka: SITA/J. Jakubčo

Foto: SITA

Predsedu Národnej rady SR chcela opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici predražený CT prístroj. Ďalším dôvodom bolo, že Paška nezverejnil svoje príjmy z predaja podielov v súkromných firmách, a tiež Paškova arogancia, s ktorou pristupuje k opozícii.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku.

"Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel ani tretí zámer v tomto volebnom období vysloviť mu nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.


Prečítajte si aj: Kauza piešťanského CT nie je jediná. Nákup v Košiciach ju ešte prevyšuje
                              Penta sa bráni. Podáva trestné oznámenie a založí firmu Lipšic Enterprises
                              Matovič púšťal v parlamente Ega: Ktorý idiot ho nominoval?
                              Opozícia klame. Za cétečko nebol vyplatený ani jeden cent, tvrdí Fico
                              Prepojenie Medical Group na stranu TIP
                              Dag Daniš: Ako Fica vyfackal Facebook


Odvolávanie Fica zlomilo všetky rekordy

Odvolávanie premiéra Roberta Fica tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Teraz poslanci rokovali od soboty od 18:30, s výnimkou jednej polhodinovej prestávky, celý víkend až do pondelka do 19:38.

Dĺžka rokovania 49 hodín je rekordom v akomkoľvek odvolávaní člena vlády. Ak by poslanci vyslovovali Ficovi nedôveru počas štandardného rokovania parlamentu, trvalo by im to viac ako týždeň a pol, teda šesť a pol rokovacieho dňa. Parlament štandardne rokuje od utorka do piatku, v utorok až štvrtok po osem hodín, v piatok šesť. Ficovo odvolávanie by v tomto štandardnom režime, v akom sa konajú normálne schôdze, trvalo cez pol druha týždňa, pričom druhý týždeň by sa o Ficovom páde rokovalo do štvrtkového popoludnia.

Som objektom hry, vyhlásil Paška

To, čo zažívam za posledné dva týždne, som ešte nezažil. Som objektom hry s cieľom vytvoriť obraz skorumpovaného predsedu parlamentu, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť. Týmito slovami sa dnes prihovoril poslancom predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v súvislosti s obvineniami, ktoré na jeho adresu smerovala opozícia, najmä Daniel Lipšic (nezaradený).

"Napriek tomu, že som vždy jasne na všetko odpovedal, pokračovalo sa ďalej a dostalo sa to až do dnešného obludného stavu. Jasne som povedal, že moje podnikateľské aktivity sú zdokumentované v obchodnom registri," odkázal Paška.

Na adresu Lipšica poznamenal, že jeho pracovnou metódou je lož a klamstvo. "Vraj som nepriznal majetkové výnosy (za predaj obchodných podielov, pozn. TASR). Vedieme roky debatu, ako zlepšiť zákon o majetkových priznaniach. Žiadne majetkové výnosy nie sú v majetkovom priznaní nikde uvádzané. Niekto ich uvádza, niekto nie, ale to neznamená, že budete klamať," odkázal. Vrcholom podľa jeho slov bolo, keď ho Lipšic obvinil z vlastníctva schránkových firiem, do ktorých tečú milióny.


Predseda parlamentu Pavol Paška. Snímka: TASR

Paška preto žiada ospravedlnenie. "Verejne vás žiadam pred všetkými, nelezte mi do rodiny a ospravedlňte sa. Penta jasne deklarovala, že nie je majiteľom Penta Enterprises Ltd. To nebol politický úder mne, ale strelili ste si sám do kolena," odkázal.

Lipšic vo faktickej poznámke povedal, že firma Penta Enterprises Ltd. je spoločníkom na Slovensku. „Ak máte pocit, že miestny čierny rybár v Belize založil firmu Penta Enterprises Ltd., lebo mu tak Penta prišla na rozum, tak ste na omyle. Je v obchodnom registri. Ak vydávate stanovisko Penty za smerodajné, je to vaša vizitka," poznamenal opozičný poslanec.

Pašku sa tiež pýtal, či vie, kto vlastnil firmu Medical Holding. "Cyperská firma Taxco Consulting. Viete, kto ju na Cypre zakladal? Firma Taxco košická. Viete, kto v nej pôsobil? Pán Rigo. Viete, kto to je? Je vaším nominantom v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. Ak chcete vy alebo ktokoľvek zo Smeru-SD, alebo verejnosť, alebo novinári vedieť, kto vlastní firmu Medical Consulting, treba sa opýtať pána Riga, vášho nominanta," odkázal.

Opozícii chýba Fico, ten napokon nachvíľu prišiel
"Je hodné premiéra, aby nedokázal stáť tvárou v tvár poslancom?" pýtal sa Ľudovít Kaník. Pripomenul dôvody, pre ktoré sa opozícia pokúša zbaviť Fica funkcie. Premiéra chcú odvolať pre údajné vytváranie korupčného prostredia. "Strana Smer a vláda pod jeho vedením vytvorila na Slovensku korupčný klientelistický systém," vyhlásil s tým, že pôsobenie Ficovej vlády demontuje liberálnu demokraciu Slovenska.

"Demonštrácia toho sa najviac ukazuje na príklade zdravotníctva. Je to rezort, na ktorom je najviac vidieť zneužitie moci a obohacovanie sa vedúce až do najvyšších kruhov strany Smer," poznamenal s tým, že ľudia v novembri '89 nebojovali za toto. Fico napokon do parlamentu aspoň na chvíľu dorazil. A zatlieskal predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, ktorých chce, aby sa mu šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic ospravedlnil.

Ego je aj hanbou Smeru, priznal Maďarič
Video rapera Ega, ktorý bol nominantom Smeru-SD v správnej rade piešťanskej nemocnice, je aj hanbou sociálnych demokratov a zrejme si to ešte vo vnútri strany vysporiadajú. Povedal to dnes na pôde parlamentu minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) počas odvolávania premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Ego na videu ospevoval údajne predražený CT prístroj a agresívne slovne vystupoval voči istému Ľubovi. "Je pravdou, že tento človek bol daný do správnej rady piešťanskej nemocnice a v tomto zmysle je jeho vystúpenie aj našou hanbou. To je pravda. Svojim vystúpením nás zašpinil a musíme si byť toho vedomí," priznal Maďarič s tým, že podľa neho si to Smer-SD ešte nejakým spôsobom vo svojom vnútri vysporiada.

Galko vymenúva kauzy Smeru

Podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko vo svojom rannom vystúpení okrem kritiky za nákup predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici vymenúva aj viaceré ďalšie kauzy vládneho Smeru-SD. Kritizoval premiéra za to, že v prípade CT prístroja konal až vtedy, keď sa to už "nedalo ustáť" a odvolal "dve bezvýznamné figúrky", teda ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú.

Po Ficovi je na rade Paška 

O šiestej hodine ráno je pritom do rozpravy prihlásených ešte 11 zákonodarcov. Parlamentné lavice sú však väčšinou prázdne. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) medzitým oficiálne oznámil, že 30 minút po skončení schôdze o odvolaní premiéra Roberta Fica sa bude konať ďalšia schôdza, na ktorej má čeliť odvolaniu aj on sám. Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, podpísalo ho 44 poslancov. "Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v Piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška," uviedol nezaradený poslanec Daniel Lipšic.


Vedia, že Fica odvolať nemôžu 

Aj keď premiér odvolaný nebude, aktuálna mimoriadna schôdza nie je márna. Vyhlásila to dnes v Národnej rade (NR) SR poslankyňa SaS Jana Kiššová. "Ak sa už len dôsledkom tejto diskusie otvoria niektorým ľuďom oči, tak to celé malo zmysel," zdôraznila v rozprave k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Parlament diskutuje o tomto návrhu vyše 30 hodín, poslanci pokračujú v rozprave už druhú noc. Koniec je momentálne v nedohľadne, prihlásených je ešte 16 rečníkov. "To, že tu už dva dni sedíme a rokujeme, je pre mňa to najmenšie zlo z tohto celého," doplnila Kiššová. Okrem nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici kritizovala vo svojom prejave aj fakt, že predseda vlády sa na schôdzi objavil veľmi málo.

Divadlo pred voľbami

Podľa Fica je aktuálna schôdza len divadlo pred komunálnymi voľbami. Navyše nemieni akceptovať obvinenia voči Smeru-SD, s ktorými prichádza opozícia, avšak bez dôkazov. Premiér považuje mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom.

Smer odsúdil vulgárne video Ega

Klub poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SMER–SD ostro odsudzuje vyjadrenia Michala Straku alias EGO, ktoré zverejnil na internete k jeho pôsobeniu v Dozornej rade Piešťanskej nemocnice.

Tieto jeho vulgárne a agresívne vyjadrenia sú prejavom netolerancie, ktoré musia byť odsúdené každým slušným človekom.

Lipšic obvinil Fica z klamstva

Premiér Robert Fico klame, keď hovorí, že nemocnica v Piešťanoch neprišla v kauze nákupu predraženého CT prístroja ani o jeden cent, tvrdí nezaradený poslanec Daniel Lipšic. "Kauza CT začala v roku 2012, keď bolo vysúťažené nové CT za milión eur, keďže staré už nefungovalo. Tento tender bol za záhadných okolností zrušený úplne, na základe čoho musela nemocnica opraviť staré CT za 120-tisíc eur," vyhlásil Lipšic. Kým nefungovalo opravené CT, nemocnica podľa neho prišla o ďalších 100-tisíc eur, ktoré by inak získala na výkonoch, keby prístroj fungoval. 

Opozícia chce odvolať aj Pašku 

Jednu mimoriadnu schôdzu NR SR by mala vystriedať druhá. Len čo sa skončí odvolávanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) záverečným hlasovaním, malo by prísť na rad odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Nie je jasné, kedy sa presne odvolávanie Fica skončí, diskusia totiž stále trvá a jej koniec sa zatiaľ neblíži. Podľa kuloárov chce opozícia diskusiu ešte naťahovať.

Fico čelí odvolávaniu pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Pašku chce opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj.

Miškov rozdával kvety

Nezaradený poslanec Juraj Miškov konštatoval, že mu v národnej rade chýbajú živé kvety a keďže mu je niekedy zle z arogancie a vzájomného urážania sa, rozhodol sa podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer) darovať kvet. Vyslúžil si za to potlesk niekoľkých poslancov, ktorí sedeli v parlamentných laviciach. Kvety do zákonodarného zboru priniesol aj Jozef Mihál (SaS). Rozhodol sa ich symbolicky venovať všetkým zdravotným sestrám, ktoré sa nedočkali zvýšenia platov. Za stav zdravotníctva je podľa neho zodpovedný práve Smer a premiér Robert Fico, ktorého chcú odvolať.

 

Prázdne lavice

V pléne sedí len hŕstka poslancov, takmer prázdne sú tak opozičné lavice, ako aj miesta vládnych poslancov. Reční Ján Mičovský z OĽaNO, ktorý zvykne vystupovať aj hodinu. Kritizuje správanie sa vládnej strany, ktoré vyplýva z výroku vyhrajte voľby, môžete všetko. Povedal ho nedávno predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Mičovský odsudzuje aj korupciu, volá po morálke, statočnosti, slušnosti.

Alojz Hlina: Smer posiela do prvej línie ženy 

Vystúpeniu Jána Mičovského predchádzal rozhorčený výstup nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý kritizoval Pašku a Smer-SD za správanie sa voči ženám. "Chúďa pani Laššáková, celú noc ju tu Paška nechá sedieť a on si niekde chrápe hore pupkom počas schôdze, ktorú si on zvolal na noc. Toto je hrdinstvo Smeru. Čo ak pani Laššáková potrebuje ísť na wécko?" rozčuľoval sa Hlina.

Laššáková mávla rukou na znak toho, že o nič nejde. "Ale áno, starám sa, ja sa o vás starám, lebo ja sa o ženy starám," rozkričal sa Hlina, ktorý Paškovi nevie odpustiť, že nevzal bremeno vedenia schôdze na seba a nechal v pléne ženu. Po kritike sa Paška zjavil v rokovacej sále.

Smeru-SD Hlina vyčíta aj odchod Zuzany Zvolenskej z postu ministerky zdravotníctva a Renáty Zmajkovičovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu a zotrvávanie iných vinníkov v kauze podozrivého nákupu CT v piešťanskej nemocnici. "Pošlú vždy ženy do prvej línie, 'hrdinova'," poznamenal.


Čítajte viac: Komentár Daga Daniša: Ako Fica vyfackal Facebook


Matovič: Fico je bezpečnostné riziko
Tentoraz sa opozícia pokúša zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. "Umožnili ste vytvoriť skorumpovaný systém a stratili ste preto akékoľvek morálne právo zastávať post predsedu vlády. Ako premiér dlhodobo a systematicky povyšujete korupčné správanie na štátnu doktrínu," odkázal Matovič Ficovi, ktorý podľa jeho výpočtov pripravil konkrétnymi rozhodnutiami občanov o 11,5 miliardy eur. "Robert Fico predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a nemal by zastávať post premiéra," konštatoval Matovič.

Zároveň mu vyčítal nedávnu kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. "Boli ste upozornený na to, čo sa tam deje. Ani ste len nereagovali a celý čas ste toto konanie kryli. Takýto prístup je dôkaz, že ochotu bojovať proti korupcii predstierate a korupciu svojich nominantov kryjete," povedal šéf OĽaNO.

Fico: Označiť nás za mafiu je smiešne

Návrh na svoje odvolanie považuje premiér Robert Fico za neodôvodnený, podľa neho ide o politické divadlo opozície pred komunálnymi voľbami. "Neviete zaujať, chýba vám invencia," odkázal Fico v parlamentnej rozprave opozícii, ktorá iniciovala jeho odvolanie. Predseda vlády vysvetlil, že opozičné strany sa častým podávaním návrhov na odvolanie ministrov snažia zviditeľniť.

Premiér upozornil, že návrh na jeho odvolanie podpísali politické strany na prahu zvoliteľnosti. Opozícia sa na jeho odvolaní dohodnúť nedokázala, KDH a Most-Híd sa pod návrh nepodpísali. "Dokázali ste znížiť silu argumentov na minimum," reagoval Fico na kritiku opozície.

Odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dal premiér opozícii ako príklad, ako mala postupovať vo vlastných kauzách. Rovnako nekompromisne ako pri predraženom nákupe CT prístroja bude postupovať Fico podľa vlastných slov aj v budúcnosti.

Premiér sa poďakoval predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že mimoriadnu schôdzu zvolal na víkendovú noc, keďže iný dátum vláde nevyhovuje. Fico sa opakovane o opozícii vyjadroval ako o zlepenci, rovnako niekoľko minút čítal kauzy predchádzajúcich pravicových vlád. "Prečo sa pokúšate urobiť zo seba čistých a spravodlivých a z nás nečistých a špinavých? Veď to sú veci, ktoré sem nepatria," vravel predseda Smeru-SD Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Označiť vládu za mafiu a zločineckú organizáciu je podľa premiéra smiešne a nedá sa brať vážne. Zdôraznil, že vláda Smeru-SD je v zahraničí rešpektovaná.

Lipšic: Rozkrádanie zväzuje lekárom ruky
Rozkrádanie zdravotníctva ľuďmi blízkymi Smeru-SD podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica zväzuje lekárom ruky a bráni im v pomoci ľuďom. Vyhlásil to dnes na mimoriadnej schôdzi parlamentu k odvolaniu Roberta Fica z postu predsedu vlády SR. Podľa Lipšica je korupcia v zdravotníctve najhoršia zo všetkých, pretože tam ide o záchranu ľudských životov. "Vláda však namiesto riadneho vyšetrenia všetky kauzy zametá pod koberec," vyhlásil.

Podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena premiérov spôsob života vykazuje prejavy papalášizmu. "Žijete v byte, ktorého hodnota sa blíži dvom miliónom eur," povedal Chren, Podľa neho by Fico musel byť premiérom 50 rokov, aby zarobil potrebnú sumu peňazí. Skutoční sociálni demokrati pritom podľa Chrena žijú v trojizbových bytoch a jazdia na octáviach. Podľa Júliusa Brocku (KDH) je nepochopiteľné, že Renáta Zmajkovičová zastávala ako podpredsedníčka parlamentu funkciu v dozornej rade nemocnice. "Kde vo svete je toto bežné ? Aká je toto politická kultúra?" opýtal sa Fica. Podľa Brocku Smer-SD, Fico a Pavol Paška evokujú v spoločnosti atmosféru s pred roka 1989. "Dúfam, že Vás občania vo voľbách pošlú do minulosti ako poslali komunistov v roku 1989," povedal.

Protest pred parlamentom
Pred začiatkom mimoriadnej schôdze sa niekoľko desiatok ľudí zišlo pred budovou parlamentu v Bratislave, aby vyjadrili nespokojnosť s politikou vlády premiéra Roberta Fica. Podľa vlastných slov prišli vyjadriť nesúhlas s rozkrádaním štátu, politickou korupciou a vládou jednej strany. Niektorí z nich vyjadrili nespokojnosť s celou súčasnou politickou scénou.

Demonštranti sa na protest zmobilizovali cez sociálne siete. Podujatie nemalo určeného organizátora a nikto na ňom ani nevystúpil s prejavom. Medzi zhromaždenými sa pohybovali niektorí poslanci opozície, poslanec Igor Hraško prítomným rozdával sviečky ako "svetielko nádeje". Neskôr sa niektorí zúčastnení presunuli do budovy parlamentu, aby sledovali mimoriadnu schôdzu o odvolaní Roberta Fica z postu predsedu vlády.

01 - Modified: 2006-12-14 06:24:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh na rozšírenie výroby automobilov v Kia
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:41