StoryEditor

Kríza v SDKÚ. Frešovi sa rozpadá vedenie strany

19.06.2014, 10:10
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vo vedení opozičnej SDKÚ-DS končí jeden z podpredsedov. Jozef Mikuš oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie na Facebooku.

"Vývoj v SDKÚ–DS v posledných týždňoch ma napriek môjmu maximálnemu úsiliu o konsolidovanie strany neuspokojuje. Jedinou šancou bolo urýchlené zvolanie kongresu, ktorý by naštartoval nevyhnutné zmeny v strane, no posledné udalosti ma presvedčili, že vo vrcholových štruktúrach SDKÚ-DS ochabla ochota na takýto zásadný krok," vysvetlil svoj krok Mikuš s tým, že v strane naďalej ostáva.

Agentúra TASR informovala, že o z podpredsedníčkej stoličky v strane plánujú odísť aj Martin Fedor a Ivan Štefanec. Funkcií by sa mali vzdať v priebehu týchto dní. Dôvodom je údajne nespokojnosť s tým, že predseda Pavol Frešo ignoruje ľudí v strane aj rozhodnutia Prezídia.

Príkladom tejto ignorácie je podľa niektorých členov aj to, že Frešo nezvolá mimoriadny Kongres na 28. júna, hoci ho k tomu zaväzuje uznesenie Prezídia. Rozhodol sa zvolať ho na 27. septembra, čo odôvodnil krátkosťou času na zorganizovanie takéhoto zasadnutia. V strane sú zo zmenou rozhodnutia predsedu nespokojní, niektorí sa obávajú, že sa táto zdržiavacia taktika bude opakovať aj v septembri.

V strane je dlhodobá nespokojnosť s tým, ako ju vedie Pavol Frešo. Lídra chcú vymeniť. Ako možní Frešovi nástupcovia sa spomínali Ondrej Matej, Martin Fedor či Viliam Novotný. Novotný nedávno vylúčil svoju kandidatúru, Fedor ju nikdy nepotvrdil. Najnovšie sa spomína bratislavský krajský predseda SDKÚ-DS Michal Luciak a Peter Slávik z Malaciek. Títo dvaja vraj kandidatúru už oznámili. Personálnymi otázkami sa mal zaoberať Kongres na konci júna.

Frešo tvrdí, že nezmenil termín Kongresu svojvoľne, než toto rozhodnutie urobil, podľa vlastných slov hovoril s podpredsedami. Na dnešnej tlačovej konferencii tiež naznačil, že neignoruje rozhodnutie Prezídia. Podľa neho Prezídium nerozhodlo, že Kongres bude 28. júna, len vzalo na vedomie, že ho na tento termín plánuje Frešo zvolať. Napokon však v tomto termíne nebude.

Novotný dodal, že je to kompetencia predsedu strany, ktorý Kongres zvoláva, a on aj musí členskej základni tento presun termínu vysvetliť. Frešo trvá na tom, že na kvalitnú prípravu Kongresu treba čas. Novotný Frešovým argumentom rozumie.

Šéf SDKÚ-DS tvrdí, že nemá informácie o odstupovaní podpredsedov z funkcií. "A myslím si, že vnútrostranícke veci si vyriešime v septembri. Každý môže prísť so svojou víziou," vyhlásil Frešo. Viac o vnútrostraníckych témach hovoriť nechce. Strana si podľa neho musí urobiť jasno v tom, čo chce a ako chce ísť ďalej.

 

01 - Modified: 2006-06-30 06:03:28 - Feat.: 0 - Title: Hannes Swoboda: Z novej koalície máme veľký strach
01 - Modified: 2016-04-05 14:41:57 - Feat.: - Title: Štefanec chce vyšetriť daňovú kauzu na európskej úrovni 02 - Modified: 2015-12-09 10:27:19 - Feat.: - Title: Frešo: Ani sekundu som nerozmýšľal, že SDKÚ-DS nebude v parlamente 03 - Modified: 2015-12-05 20:44:39 - Feat.: - Title: Kaník definitívne opustil SDKÚ-DS a zakladá svoju novú stranu DS-SDKÚ 04 - Modified: 2015-11-20 12:38:19 - Feat.: - Title: Frešo: Nebudem odstupovať len preto, lebo niekto rozpráva nezmysly 05 - Modified: 2015-11-17 21:53:10 - Feat.: - Title: Bývalý motor zmien je dnes na dne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:17