StoryEditor

Polícia ťažko dokáže pri stáčaní úmysel

04.03.2014, 23:02
Rozhovor. Július Petrus, predseda Spolku na ochranu vlastníkov automobilov, pre HN:

Je dôležité nekupovať automobil tam, kde odmietnu dať garanciu vrátenia peňazí pri stočenom tachometri,“ vraví Petrus.

Je pretáčanie tachometra náročné?

Ide o manipuláciu s elektronickými dátami. Stačí napojiť na elektroniku auta notebook a za päť minút je všetko hotové.

Ako zistí kupujúci, že tachometer je na aute pretočený?

Kupujúci môže kontaktovať špecializovanú firmu, ktorá preverí auto v rôznych databázach, ktoré disponujú údajmi o histórii vozidla – napríklad z STK, servisov či poisťovní. Také preverenie je bežné vo väčších autobazároch, preto pri kúpe auta vždy vyžadujte certifikát, že auto bolo týmto spôsobom skontrolované. Aj laickým spôsobom sa dá podľa opotrebenia interiéru, stavu volantu či sedačky vodiča odhadnúť, či zodpovedá deklarovanému nájazdu kilometrov. Je tiež dobré vziať si so sebou na kúpu auta automechanika s vlastnou diagnostikou.

Je možné vrátiť takéto auto predajcovi?

Je potrebné vyžadovať, aby v kúpnej zmluve bolo ustanovenie o vrátení peňazí za automobil, pokiaľ sa zistí, že mal stočený tachometer. Rozhodne je dôležité nekupovať tam, kde túto garanciu odmietnu dať. Ak pôvodný majiteľ neprijme zodpovednosť za pretočený tachometer, je namieste trestné oznámenie pre trestný čin podvodu. Polícia však bude veľmi ťažko dokazovať, kto a s akým úmyslom tachometer stočil.

Aká je legislatíva v zahraničí, čo sa týka pretáčania tachometrov?

Problém pretáčania tachometrov je celosvetový a každá krajina sa s ním vysporiadala inak. Je však pravdou, že hlavne v západnej časti Európy si s tým dokážu poradiť lepšie. V Belgicku, vo Francúzsku, v Nemecku a vo Veľkej Británii je pretáčanie tachometrov trestné, rovnako ako v USA.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 09:59