StoryEditor

Malatinskému škandál s J&T neuškodí

15.09.2013, 12:57
Autor:
TASRTASR
Minister Tomáš Malatinský má Ficovu dôveru. Tvrdí, že len plní programové vyhlásenie vlády.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) má dôveru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Samozrejme, že má, nie je dôvod, aby nemal. Nič neurobil, plní programové vyhlásenie vlády, nič iné," vyhlásil predseda vlády v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Reagoval tak na kritiku opozície, že za rozhodnutím vlády o nevýhodnom prevzatí stratovej materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) môžu stáť finančné skupiny. Materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors, predkladal kabinetu práve Malatinský. Menšinový 49-% podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T.

Zmienku o tejto spoločnosti vo vládnom materiáli Fico vysvetľuje tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie predsedu vlády, ktorú v piatok (13.9.) iniciovali predstavitelia opozície, sa podľa Fica uskutoční a osobne na nej vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP. V celom aktuálnom spore ide pritom podľa neho len o ceny plynu. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem," dodal premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:19