StoryEditor

Spišiak odchádza z polície

15.05.2012, 00:00
Šéfa Policajného zboru Jaroslava Spišiaka dnes vo funkcii vystrieda Tibor Gašpar.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak ako policajt definitívne skončil. Uniformu si vyzlieka s príchodom nového vedenia ministerstva vnútra na čele s Robertom Kaliňákom. „Z polície odchádzam,“ potvrdil pre HN Spišiak. Čo bude v budúcnosti robiť, je podľa neho otvorené. Kaliňák podľa informácií HN ešte minulý týždeň zvažoval, že Spišiakovi ponúkne miesto poradcu, prípadne policajného pridelenca v zahraničí.

Prečo sa tak nakoniec nestalo, Kaliňák včera nepovedal.
Na post policajného prezidenta dnes vymenuje po Spišiakovi Tibora Gašpara. Ten tvrdí, že o tom, či jeho predchodca odchádza z polície, informovaný nie je. „Je to jeho osobná vec,“ reagoval Gašpar.

Ohováranie
Generálna prokuratúra pred časom oznámila, že Spišiak je trestne stíhaný za ohováranie. „Beriem to ako fakt,“ konštatoval Spišiak.

Trestné oznámenie na neho podali ešte vlani v novembri bývalí funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta. Všetci traja zbor opustili. Dôvodom oznámenia je Spišiakovo vyhlásenie, že: „... kým oni boli policajtmi, Mello bol sústavne na úteku, keď odišli, podarilo sa polícii Mella zadržať." Spišiaka bude v spore obhajovať exminister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý označil trestné oznámenie za svinstvo. Tvrdí, že výrok je pravdivý a nejde o ohováranie, ako sa píše v obvinení.

Myšlienky boli dobré
Spišiakovo pôsobenie hodnotia odborníci rozporuplne. Podľa šéfa policajných odborov Miroslava Litvu boli niektoré Spišiakove myšlienky dobré, nedokázal ich však realizovať v praxi. „Nové veci nesmiete presadzovať násilím, ale presvedčiť ľudí o ich potrebe,“ myslí si Litva. „Navyše, svoj tím ľudí nedokázal zapojiť do zavádzania týchto myšlienok do praxe,“ doplnil. Ako príklady uviedol Spišiakov hodnotiaci systém či kariérny postup. „Ten mal byť podchytený v zákone, na tomto poli sa však neudialo nič,“ myslí si Litva. Bývalý policajný prezident Ján Packa si myslí, že hodnotiaci systém policajtov bol zavedený príliš rýchlo. „V polícii nie je možné plánovať trestnú činnosť. To sa nerobilo ani za socializmu,“ zdôraznil Packa.

Litva tiež upozorňuje, že počas Spišiakovho pôsobenia bola vysoká odchodovosť policajtov zo zboru. „Cieľom policajného prezidenta by ale mala byť jeho stabilizácia,“ hovorí policajný odborár.

Najväčším úspechom je doprava
Bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor nevníma Spišiaka pozitívne. „Negatívny názor na pána Spišiaka som mal, už keď nastúpil do funkcie. Môj názor sa mi potvrdil.“

Najväčšie úspechy Spišiak dosiahol v oblasti znižovania nehodovosti. „Pri tomto klobúk dole. To je to, čo priamo vplýva na ľudí a na ich bezpečnosť,“ zhodnotil Packa. Úspechy v oblasti dopravnej situácie potvrdzuje aj Litva. „Pamätám si však jedno z jeho prvých vystúpení. Povedal, že dopravní policajti ani nie sú policajti. Nakoniec práve s nimi dosiahol najväčšie úspechy,“ povedal Litva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:13