StoryEditor

Zistenie HN: Kauzu vakcín istil aj Smer-SD

V kauze štátnej továrne na vakcíny prijal čudné rozhodnutie aj nominant Smeru-SD.

Projekt za milióny eur odštartovala ešte prvá vláda Roberta Fica a vtedajší šéf Správy štátnych hmotných rezerv Marián Čakajda ho na poslednú chvíľu nasmeroval na firmu Imuna Pharm Šarišské Michaľany.

Tri dni pred voľbami
Čakajda uzavrel tri dni pred odchodom z funkcie zmluvu o budúcej zmluve, ktorá mala poistiť, že vakcinačná linka vyrastie v areáli Imuna Pharm. Podpísal ju 27. augusta 2010, teda už po nástupe vlády Ivety Radičovej. Imuna Pharm – jediný náš výrobca vakcín – patrí do skupiny podnikateľov Juraja Kamarása a Ladislava Krajňáka. Práve Krajňák bol členom SDĽ, ktorá sa zlúčila so Smerom-SD.

Čakajda dnes už nechce vysvetliť, prečo zmluvu riešil v takomto termíne. „Ja už som mimo dva roky.“ Na otázky nereagovala ani Imuna Pharm.

Jedno euro? Nie
V zmluve sa štát zaviazal, že od firmy odkúpi pozemky za trhovú cenu (cca 450-tisíc eur) a budovu Pyrogénnej stanice za jedno euro. Až keď nové vedenie správy na čele s nominantkou SDKÚ-DS Evou Hrinkovou začalo zvažovať iné riešenie, prišla Imuna Pharm s novou ponukou. Za symbolické euro chcela dať aj pozemky.

Utajená fabrika za 24 miliónov eur sa napokon začala za podozrivých okolností stavať v Malackách. Druhá vláda Roberta Fica teraz investíciu preveruje.

Projekt, ktorého zmyslom je zabezpečiť sebestačnosť našej krajiny v prípade pandémie chrípky, bol zrejme od začiatku nastavený na jediného – slovenského výrobcu. „Oficiálne sme nikdy neboli oslovení,“ vraví riaditeľ pre vzťahy GlaxoSmithKline Slovensko Pavol Trnovec.

Firma, ktorá patrí k najväčším svetovým výrobcom vakcín, sa podľa Trnovca zúčastnila iba neformálnych rokovaní v čase, keď celý projekt smeroval k Imune Pharm.

Výber mali podľa vtedajšieho ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer) plne na starosti štátne hmotné rezervy a nie ministerstvo zdravotníctva. „Bol to partner so skúsenosťami s výrobou,“ komentoval Raši spoločnosť Imuna Pharm.

Hrinková stále mlčí
Imune Pharm nakoniec nepomohlo ani to, že vlani svoju ponuku zlepšila a za symbolické euro ponúkla aj pozemky v Šarišských Michaľanoch. Komisia Hrinkovej vybrala areál v priemyselnom parku pri Malackách, za ktorý štát zaplatil vyše 450-tisíc eur. Vakcinačnú linku tu začala stavať bez toho, aby určila, kto ju má prevádzkovať. Hrinková doteraz nevysvetlila, prečo začala hľadať areál na výstavbu nanovo.

„Je veľmi málo pravdepodobné, že veľkí výrobcovia do toho pôjdu,“ obáva sa šéf Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek, že takto zmenený projekt stroskotá. SAV má zabezpečovať jeho vedeckú časť.

Pastorek vysvetľuje, že farmafirmy dnes disponujú dostatočnými výrobnými kapacitami, ktoré zvýšili v čase nedávnej pandémie prasacej chrípky. „Je pre ne výhodnejšie predať nám vlastné produkty, ako sem prísť.“

GlaxoSmithKline je v otázke záujmu o pôsobenie v závode v Malackách zdržanlivý. Trnovec to zdôvodňuje tým, že nemajú bližšie informácie.
Upozorňuje, že výroba vakcín je veľmi špecifická, procesne a technologicky náročná. „Výroba pandemickej vakcíny navyše so sebou nesie ešte ďalšie komplikácie plynúce z podstaty pandemickej situácie,“ vysvetľuje.

Bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) považuje pandemickú fabriku, na ktorú má ísť spolu 24 miliónov eur, za predražený projekt. Správa štátnych hmotných rezerv ho podľa neho utajila aj pred jeho ministerstvom. „Keby som o tom bol vedel, nikdy by som nesúhlasil.“
Uhliarik si myslí, že jestvujú aj iné riešenia možného rizika chrípky, ako postaviť za štátne milióny továreň a potom ju dať súkromnej firme. „Štát môže zazmluvniť dopredu dodávateľa, ktorý v prípade potreby zabezpečí vakcíny.“

Kopernický: Bola súťaž
HN už včera informovali, že časť zákazky skončila v stavebnej firme Bau3Mex, blízkej bývalému pokladníkovi SDKÚ Igorovi Kucejovi. Tá za 360-tisíc eur prestavuje výskumno-vývojový pavilón v areáli Virologického ústavu SAV.

Šéf Predstavenstva firmy Bau3Mex Milan Kopernický najprv tvrdil, že s továrňou nemajú nič spoločné. Včera pripustil účasť na projekte. Tvrdí, že zákazku získali v tendri. „V súvislosti s realizáciou stavebnej pripravenosti pre výskumno-vývojové laboratóriá SAV bola uskutočnená súťaž, v ktorej sme uspeli," vysvetlil.

01 - Modified: 2004-08-11 13:16:31 - Feat.: 0 - Title: Rakúske firmy nevyužívajú investičný potenciál
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:38