StoryEditor

Fico získal za euroval voľby

13.10.2011, 00:00
Lídri trojkoalície pristúpili po páde vlády na Ficove podmienky. Parlament dnes odobrí predčasné voľby a následne schváli euroval. K volebným schránkam pôjdeme 10. marca.

Rýchly spád 


Politická dohoda o podpore eurovalu za cenu predčasných volieb prišla 14 hodín po vyslovení nedôvery kabinetu Ivety Radičovej. Verejnosť o nej informoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Potvrdil, že jeho dávno napísaný scenár sa stane skutočnosťou – parlament dnes najprv schváli ústavný zákon o predčasných voľbách a potom prejde euroval, čím sa zavŕši jeho ratifikácia v celej eurozóne. „Verím, že táto dohoda bude naplnená do poslednej bodky či už v priebehu zajtrajšieho dňa (dnešného, pozn. red.), ale najneskôr v piatok,“ uviedol Fico. Kluby KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd majú so Smerom v parlamente bezpečnú ústavnú väčšinu – 114 hlasov.

Hodina pravdy

Koalícia nemá veľa času, pretože Brusel očakáva od Slovenska veľmi rýchly reparát utorňajšieho hlasovania o eurovale. Pod týmto tlakom a na žiadosť premiérky v demisii dohodol predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda stretnutie s Ficom. Schôdzka bola včera napoludnie na neutrálnej pôde – v parlamente. Trvala približne hodinu. Traja koaliční predsedovia a líder opozície sa dohodli. „Výsledok už poznáte,“ povedal Dzurinda novinárom chvíľu po tom, ako o ňom informoval Fico. Béla Bugár (Most-Híd) pripomenul, že nemali na výber. „Po zvalení našej vlády predstaviteľmi SaS sme, samozrejme, museli hľadať podporu eurovalu. Bohužiaľ, museli sme zaplatiť politickú cenu – tou sú predčasné voľby,“ skonštatoval. Politológ Martin Klus je presvedčený, že na včerajšej koalično-opozičnej schôdzke v réžii Smeru sa chlieb nelámal. „Boli dohodnutí už predtým. Mali plán B. Dzurinda, Hrušovský aj Bugár sú ostrieľaní politici, s Ficom už rokovali určite pred pádom vlády,“ domnieva sa. Fico v utorok pre HN naznačil, že neoficiálne schôdzky sú.

Brusel si vydýchol
Slovensko by dnes malo skončiť svoju rebelskú púť, ktorou sa stalo stredobodom záujmu nielen v európskych médiách. Smer a tri koaličné strany schvália po zákone o predčasných voľbách dodatok k medzinárodnej zmluve o zvýšení eurovalu aj zákon o špeciálnych štátnych zárukách, ktorý má uvoľniť financie. Po mesiacoch hľadania kompromisov a ústupkov napokon prejde euroval bez extra úprav, teda tak, ako ho ratifikovala väčšina členov menovej únie. O každej pôžičke bude rozhodovať minister financií, ktorý poverí slovenského zástupcu pri eurovale.

Smer z opozície
Kľúčové spojenie Smeru s trojkoalíciou pravdepodobne nebude mať do volieb repete. Fico si nechce s oklieštenou vládou špiniť ruky. „Nemôžeme podporiť návrhy z dielne pravicovej vlády, nemáme záujem o žiadne politické kšefty a obchody. Voľby sú najčistejšie riešenie, dovtedy budeme tvrdou opozíciou,“ vyhlásil. Dožívajúca vláda chce ešte schváliť rozpočet. Spolieha sa na hlasy SaS – strany, ktorá potopila Radičovej kabinet. „Do NR SR neprídeme s ničím, čo by sa vymykalo programovému vyhláseniu, je legitímne očakávať, že poslanci SaS by mali za takéto body hlasovať. Ale predbiehame, je to nová situácia,“ povedal včera Dzurinda. Figeľ predpokladá, že budú musieť radikálne skresať program októbrovej schôdze. Po utorňajšom páde vlády je však hlavný dokument fingovania vlády – koaličná zmluva, iba zdrapom papiera. „SaS ju negovala, už vlastne neexistuje,“ tvrdí Bugár.

Liberáli chcú vládu, ktorá je v demisii, podporovať. Napríklad minister práce Jozef Mihál (SaS) očakáva, že jeho daňovo-odvodová reforma prejde. Lídri na jednej strane stoja o podporu sulíkovcov, na druhej žiadajú odchod všetkých jej nominantov z vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:13