StoryEditor

Na operácie čaká čoraz viac pacientov. Napriek sľubom

27.12.2012, 23:00
Počet pacientov na čakacích listinách sa stále zvyšuje napriek tomu, že čakačky sa stali jedným z hlavných nástrojov poisťovní v boji o klienta pri tohoročnom prepoisťovaní sa.

Dlhšie čakacie listiny zaznamenali napríklad v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Nový fenomén
Tá má aktuálne zhruba 7-tisíc čakateľov na operáciu. Ich počet podľa generálneho riaditeľa štátnej poisťovne Marcela Foraia radikálne stúpol po tom, ako vyhlásili, že uvoľnia voľné prostriedky na odoperovanie všetkých jej poistencov. Bolo to práve v čase, keď vrcholil boj o poistencov v rámci kampane trvajúcej do septembra.

„Po tomto našom prísľube sa objavil nový fenomén. Na čakacích listinách nám začali vykazovať pacientov aj poskytovatelia, ktorí ich doteraz nevykazovali,“ povedal Forai. Podľa neho to však neznamená, že by chorí teraz čakali na zákroky dlhšie. Naopak, čakacie lehoty sa skrátili. Nemocnice začali viac operovať, aby vyčerpali prisľúbené finančné zdroje. Na výkony v kardio oblasti a pri operáciách kolenného a bedrového kĺbu sa tak skrátilo čakanie približne o tri mesiace. V Trnavskom kraji sa podarilo úplne odbúrať čakacie listiny a poistencov Všeobecnej zdravotnej tam operujú priebežne.

Tlačia na nemocnice
Štátna poisťovňa sa snaží tlačiť na operatívu aj v ostatných zdravotníckych zariadeniach. Medzi nimi napríklad na žilinskú nemocnicu, ktorá doteraz nemá vyčerpaný milión eur vyhradený na tohtoročné plánované zákroky. „Od 1. januára 2013 sme žilinskú nemocnicu nastavili tak, aby dočerpávala svoje finančné limity. To znamená, že na ňu tlačíme, aby operovala viac poistencov,“ povedal Forai.

Do vyšších výkonov rovnako podľa neho tlačia aj bratislavské nemocnice, kde sú najdlhšie čakacie lehoty na bedrové endoprotézy. „Majú problém s operačnými tímami. Musia si ich zladiť so službami. Niečo, samozrejme, musia investovať aj do sterilizačných cyklov, či prestaviť si zmennosť v sterilizačných útvaroch,“ vymenoval potrebné opatrenia ekonomický riaditeľ Všeobecnej zdravotnej Miroslav Vaďura.

Dlhší čakací zoznam má aj Union. Podľa najmenšej súkromnej poisťovne nárast čakateľov súvisí so zvýšením počtu jej poistencov. Ďalším dôvodom sú podľa hovorkyne Unionu Judity Smatanovej kapacitné možnosti nemocníc. „Podľa našich informácií sú dôvodom čakacích listín našich poistencov kapacitné dôvody na strane poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, rovnako aj žiadosti o presun termínu plánovanej operácie na strane poistencov,“ povedala Smatanová s tým, že samotná poisťovňa počet operácií nemocniciam nelimituje. Ku koncu novembra mal Union na čakačkách 95 klientov.

V Dôvere bezo zmeny
Druhá najväčšia poisťovňa súkromná Dôvera zmeny vo vedení čakacích listín nepostrehla. „Počet pacientov a dĺžka čakania je relatívne stabilná, v súčasnosti máme na čakacích listinách podľa vyhlášky asi 2 800 pacientov,“ povedala hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová. Podľa Šimunovej čakacie lehoty na operácie závisia predovšetkým od kapacitných možností nemocníc.

Podľa nich aj Dôvera schvaľuje jednotlivé zákroky. „Napríklad, ak konkrétne ortopedické oddelenie robí tri operácie kolenného zhybu mesačne, tak je schválených deväť až 18 pacientov, to znamená na tri až šesť mesiacov dopredu,“ priblížila Šimunová. Ako dodala, Dôvera zároveň informuje svojich klientov prostredníctvom SMS správy alebo e-mailu o stave ich hospitalizácie – kedy bola nahlásená, schválená a podobne. Mária Hunková

Čakacie zoznamy
spolu na operácie po celom Slovensku čaká do 10-tisíc pacientov
najdlhšie sa čaká na operácie vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb Košice, v Univerzitnej nemocnici Bratislava a Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb Bratislave,
najdlhšie si pacienti počkajú na operácie bedrového a kolenného kĺbu a operácie očí

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:56