StoryEditor

Kontroverzný sudca hovorí o korupcii, dôkazy neukázal

02.07.2012, 00:00
Kontroverzný sudca Jozef Štefanko tvrdí, že na Najvyššom súde je korupcia.

Rozsudky súdu pod vedením Štefana Harabina sa podľa neho kupujú, vplyv na rozhodovanie majú finančné skupiny a naznačil tiež, že štát vyplatil cyperskej schránkovej spoločnosti Lemikon 16 miliónov eur v kauze Tipos s požehnaním Najvyššieho súdu. V žiadnom zo spochybňovaných prípadov však Štefanko nepodal trestné oznámenie a nepreukázal ani dôkazy. „Čo s tým môžete urobiť,“ pýta sa Štefanko v rozhovore pre HN. Sudca už osem mesiacov nepojednáva – pre nespokojnosť s pomermi na Najvyššom súde. Vedenie súdu mu nedávno odpojilo mobil a počítač, podľa informácií HN pripravuje proti Štefankovi disciplinárne konanie pre prieťahy v konaní. „Každý sudca, ktorý má akékoľvek informácie o korupčnom správaní, aj svojich kolegov, je povinný ako znalý práva okamžite podať oznámenie orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. O korupcii podľa neho nie je možné hovoriť, povinnosťou každého sudcu je proti nej konkrétnymi krokmi bojovať. K odpojeniu sudcu Štefanka malo dôjsť administratívnou chybou.

Súdnictvo patrí medzi najnedôveryhodnejšie inštitúcie v štáte. Najvyšší súd a jeho súčasný predseda Štefan Harabin sú predmetom dlhodobej kritiky zo strany opozície, mimovládnych organizácií či médií. Jeden zo sudcov tohto súdu – Jozef Štefanka – už osem mesiacov nepojednáva. Dnes hovorí, že dôvodom je nielen neprijateľné zloženie jeho senátu, ale tiež pomery na súde – manipulácia so spismi zo strany jeho vedenia či ovplyvňovanie práce sudcov.

Šéf kolégia nič nepočul
„Finančné skupiny majú rozdelených jednotlivých sudcov,“ tvrdí Štefanka. Vedenie súdu to odmieta. „To je úplne vylúčené, táto inštitúcia je pod takou kontrolou, pracujú senáty, nie samosudcovia a je tam kontrola z oboch strán – žalobca aj žalovaný. Ak má také skúsenosti, tak asi hovorí za seba, ja ako predseda kolégia som nič také ani nepočul a mám prehľad o všetkých rozhodnutiach,“ tvrdí predseda obchodnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Juraj Seman.

Rozhovor so sudcom Štefankom si prečítajte tu

Osobné útoky?
Seman je Štefankov nadriadený. Aj prácu predsedu obchodného kolégia Štefanka spochybňuje. „Odmietal som sa na tom podieľať,“ uviedol bez podrobností. Aj preto sa ho vedenie súdu údajne snaží vylúčiť z rozhodovacej činnosti. „Je to jeho nenávisť, jeho zloba, prečo by som sa tým zaoberal, nie je to prvýkrát, čo sa tak cíti, čo s takými ľuďmi, chodí ich po svete mnoho,“ hovorí Seman s tým, že voči svojmu kolegovi zváži právne kroky. Obvinenia z ovplyvňovania rozhodnutí súdu zo strany Fondu národného majetku či Slovenskej konsolidačnej odmieta.

„To sú bludy. Anna Bubeníková – nikoho s takým menom ani nepoznám, ani neviem, že existuje Slovenská konsolidačná,“ dodal. Útoky svojho podriadeného pripisuje osobnej nevraživosti. Exminister financií Počiatek Štefankove obvinenia nechcel komentovať. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:43