StoryEditor

Štrajkujúcim zdravotníkom majú hroziť dva roky väzenia

19.12.2011, 23:00

Dvoma rokmi väzenia chce minister Ivan Uhliarik (KDH) trestať zdravotníkov, ktorí sa rozhodnú štrajkovať v čase krízovej situácie. Vláda jeho návrh schválila na včerajšej schôdzi. Chce tak zabrániť ďalším protestným akciám, akou boli hromadné výpovede lekárov na začiatku decembra. Vláda sa odvoláva na ústavné právo občanov na ochranu zdravia a bezplatnú starostlivosť. 

Pre prípad ohrozenia
Skutkovou podstatou trestného činu má byť po novom aj úmyselné vyhýbanie sa uloženej pracovnej povinnosti, za čo hrozí väzenie do dvoch rokov. Ak by tým pacient utrpel ťažkú ujmu na zdraví alebo živote, lekárovi by hrozilo až päť rokov za mrežami. „Je nutné mať jasnú dikciu pre prípad ohrozenia,“ uviedla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Podľa nej je v súčasných zákonoch trestná zodpovednosť za neplnenie uložených povinností nejasná a treba ju spresniť. Upozorňovali na to aj ústavní právnici. Podľa Eduarda Bárányiho zo SAV ústavný zákon nehovorí presne, komu možno pracovnú povinnosť uložiť. „Teoreticky a podľa okolností by sa nemusela týkať iba zdravotníkov, ale kohokoľvek,“ vysvetlil pre HN.

Neschopnosť dialógu
„Svedčí to o neschopnosti politikov viesť dialógy. Vláda vedela pol roka dopredu, čo chystáme, takže sa mohla na to pripraviť,“ tvrdí podpredseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa neho lekári rešpektovali počas protestu ústavu a zákony. „Inde vo svete počas lekárskych protestov zomierali ľudia. U nás nič také nebolo,“ vysvetlil. Keď lekárom vláda nariadila pracovať, pracovali, hoci ich výpovede už boli v platnosti a už neboli zamestnaní. Do práce neprišli podľa neho len tí, čo boli chorí alebo sa starali o choré deti. Na nich sa vzťahuje výnimka zo zákona.

Keby zákon v tomto znení platil už v decembri, dvetisíc lekárov by dnes asi nebolo späť v nemocniciach, ale kolaps zdravotníctva by sledovali v televízii z väzenských ciel. Rezort by to vtedy na nohy nepostavilo, teraz však chce mať kabinet Ivety Radičovej takýto zákon ako poistku pred ďalšími nedocenenými skupinami. Tie protest nemocničných lekárov posmelil na podobné kroky. Zdravotné sestry by napríklad mohli dať výpovede, ak im parlament nepotvrdí vyššie platy, ktoré im sľúbila vláda. Ambulantní lekári zvažujú vypovedať zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Aby vláda zabránila ďalším podobným protestom, musí zmeniť tri zákony z dielne rezortu zdravotníctva a tiež Trestný zákon. Či to aj stihne presadiť, zostáva otázne, keďže do volieb bude už len jedna schôdza parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:46