StoryEditor

Zľavy na lieky predsa len budú

20.11.2012, 23:00

Znižovať pacientom doplatky za lieky by po novom mohli aj samotné lekárne. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré ruší tzv. vernostné systémy, chce dať lekárňam možnosť, aby sa s pacientmi podelili o svoj zisk z predaja. "Lekáreň bude mať možnosť, nie povinnosť, dať zľavu vo výške nula až 50 percent, musí to byť ale z jej marže. Nemôže viazať pacienta žiadnymi ďalšími podmienkami, takzvanými vernostnými systémami," priblížila včera ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Najnovší návrh rezortu by sa mal do parlamentu dostať cez poslanecký návrh predsedu zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho (Smer-SD).
Platiť by mal od januára budúceho roka. Slovenskej lekárnickej komore sa plánované zmeny nepáčia. "Ide ešte o horší návrh, ako presadil pred rokom minister Ivan Uhliarik (KDH) a ak ho poslanci schvália, jeho výsledkom bude zánik veľkého počtu nezávislých lekární na Slovensku a monopolizácia trhu Pentou," povedal prezident komory Tibor Czuľba. Zároveň upozornil, že schválenie tohto návrhu bude znamenať aj likvidáciu pomernej úhrady. "Je to opatrenie ministra Zajaca z roku 2004, ktoré historicky jediné dokázalo znížiť spotrebu liekov a náklady na ne na Slovensku," povedal.

Pomoc pacientom s neúnosnými doplatkami naposledy poskytol rezort za vedenia Ivana Uhliarika (KDH). Záťaž sa v tomto prípade presunula na zdravotné poisťovne. Tie vracajú peniaze dôchodcom a zdravotne postihnutým, ktorí štvrťročne za lieky zaplatia nad 30 a 45 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:45