StoryEditor

Čentéš počká do jesene. Môže skončiť v Štrasburgu

15.08.2012, 00:00
Generálny prokurátor. Viac než rok je Slovensko bez generálneho prokurátora.

Ak Ústavný súd nerozhodne o sťažnosti zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ten podnikne ďalšie právne kroky. „Počkám ešte do septembra, potom zvážim ďalší postup,“ povedal Čentéš pre HN. Čentéša v júni 2011 zvolili poslanci parlamentu, odvtedy čaká na vymenovanie. V novembri sa preto obrátil na súd.

Ústavná právnička Lucia Berdisová hovorí, že Čentéš má možnosť obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. A to aj napriek tomu, že nebude známy verdikt Ústavného súdu. „Je taká doktrína, že ak je ústavná sťažnosť neefektívna, je možné nevyčerpať tento prostriedok,“ povedala Berdisová.

Termín neznámy
Ústavný súd neuviedol, kedy by mohol o Čentéšovi rozhodovať. „Vzhľadom na neprítomnosť sudcu, ktorý je v tejto veci spravodajcom, nie je možné zistiť a oznámiť predpokladaný termín rozhodovania,“ uviedli z tlačového oddelenia.

Kým Čentéš čaká na vymenovanie, prichádza aj o vyšší plat. Ako zástupca trestného odboru dostáva len okolo 3 250 eur, vo funkcii šéfa prokuratúry by mal zhruba 4 460 eur. Čentéš tvrdí, že si nebude nárokovať žiadne odškodnenie. Každý deň si však kladie otázku, či platí ustanovenie Ústavy, že „Slovenská republika je demokratický a právny štát“.

Opäť petícia
Podľa Berdisovej nie je neobvyklé, ak Ústavný súd rieši podnet niekoľko mesiacov. „Samozrejme, závisí to od jeho povahy.“ Čentéš si myslí, že nie je normálne, ak členský štát Európskej únie nemá obsadený taký dôležitý post, ako je generálny prokurátor.

Prezident Ivan Gašparovič váha s vymenovaním Čentéša, tvrdí, že voľbu sprevádzali pochybnosti. V súvislosti s ňou sa totiž hovorilo o údajnom ovplyvňovaní poslancov.

Opozícia chce pre Čentéša opäť naštartovať petíciu, ktorú pribrzdila pre petičnú akciu za záchranu druhého piliera. Opozičným stranám sa podľa poslankyne SDKÚ-DS Magdalény Vášaryovej podarilo na hárkoch za Čentéša nazbierať 30-tisíc hlasov. Na to, aby sa parlament začal touto otázkou zaoberať, ich treba stotisíc.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:28