StoryEditor

Prvý obvinený v kauze Gorila je Pavol Rusko

15.03.2012, 11:31
Aktualizované | Preverovanie spisu Gorila viedlo k obvineniu prvej osoby z trestnej činnosti.

HN sa podarilo zistiť, že vyšetrovatelia začali trestné stíhanie proti konkrétnej osobe, ktorou je exminister hopspodárstva Pavol Rusko. Obvinený je v súvislosti s privatizáciou Paroplynového cyklu. Pre HN to potvrdil dobre informovaný zdroj, oboznámený s priebehom vyšetrovania.

Obvinenie Ruska potvrdil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Biró. Rusko ako bývalý člen vlády podľa neho nesie podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu a na škode, ktorá kvôli tomu mala vzniknúť Slovenským elektrárňam. "Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie minimálne rokov 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne 42.024.305,94 eura (1,26 miliardy Sk)," informoval Bíró s tým, že Ruskovi hrozí v prípade dokázania viny päť až 12 rokov väzenia.

Penta, ktorá PPC získala v tendri, sa k Ruskovmu obvineniu nevyjadruje s tým, že sa to financnej skupiny netýka. Hovorca Martin Danko len zopakoval, ze PPC získali v riadnej súťaži.

Prokurátor ďalej informoval, že dozor nad zachovávaním zákonnosti v tomto prípade bude vykonávať prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten aktuálne skúma vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia. Podľa Bíróa rozhodne, či postup vyšetrovateľa pri začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia bol v súlade so zákonom.

"Je to absurdné. Vôbec neviem, z čoho ma obvinili," reagoval Rusko. Hovorí, že vo veci vôbec nebol vypovedať. "Pôjdem do basy? A za čo, že som stiahol analýzu?," povedal pre HN. Ruskov rezort predložil na vládu analýzu o nevýhodnosti predaja PPC, neskôr ju stiahol. Rusko tvrdí, že za privatizáciu PPC bol zodpovedný Fond národného majetku, kde sedeli politickí nominanti, centrály koaličných strán podľa neho museli vedieť o všetkom.

V súvislosti s privatizáciu Paroplynového cyklu finančnou skupinou Penta z roku 2004 Pavol Rusko v rozhovore pre HN povedal, že dal jasný pokyn blokovať chystaný nevýhodný obchod. Jeho nominant vo výberovej komisii, vtedajší šéf sekcie ministerstva hospodárstva Radovan Stretavský, ho však podľa Ruska neposlúchol. O Pente mohol rozhodnúť vraj jeden hlas. „Hlasovanie dopadlo inak, ako som čakal, môj predpoklad bol, že sa to skončí bez víťaza,“ tvrdil Rusko pred týždňom v rozhovore pre HN.

Informácie o obvinení prvej osoby z trestnej činnosti pre dnešné Hospodárske noviny potvrdil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý dozoruje zákonnosť vyšetrovania korupčnej kauzy. Ku konkrétnemu menu sa však nevyjadril.

Ďalšími aktérmi Gorily sú exminister Jirko Malchárek a bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v súvislosti s Bubeníkovou a Pentou žiadal zrušiť pochybnú privatizáciu Paroplynového cyklu. Lipšic tvrdí, že Slovensko pri predaji štátneho podniku prišlo o milióny eur.

Pred voľbami minister Lipšic naznačil, že privatizáciu presadila Bubeníková ako šéfka výberovej komisie. Bubeníková v súčasnosti komunikuje cez právnu kanceláriu. „Proti hrubému osočeniu, ku ktorému došlo zo strany ministra vnútra ako účastníka vtedy vrcholiacej kampane, sa Ing. Anna Bubeníková dôrazne ohradzuje,“ uvádza sa v stanovisku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 00:51