StoryEditor

Borec chystá domáce väzenie

08.05.2012, 19:25
Ministerstvo spravodlivosti už pracuje na podmienkach pre domáce väzenie odsúdených.

Pre HN to potvrdila šéfka sekcie trestného práva na ministerstve spravodlivosti Lucia Kurilovská. „Už sme k tejto téme sedeli. Je dôležité, aby sa formy alternatívnych trestov napĺňali aj v praxi. Plánujeme v tejto súvislosti robiť konkrétne kroky,“ hovorí Kurilovská.

Alternatívne tresty sú už v Trestom zákone zakotvené aj dnes, v praxi však nefungujú. „Ide o to, aby bolo možné naplniť zákon, ktorý hovorí napríklad o možnosti zavedenia domáceho väzenia. Bude teda potrebné zaviesť nejaký systém elektronického stráženia,“ povedal pre HN minister spravodlivosti Tomáš Borec. Odsúdení by tak mohli nosiť elektronické náramky, ktoré by ich monitorovali.

Väznice sú v súčasnosti preplnené, ich kapacita je 10 800 miest. „Podľa údajov ku koncu apríla sa v týchto ústavoch nachádzalo celkovo 11 010 odsúdených a obvinených,“ povedal hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Každý väzeň stál v roku 2011 štátnu kasu takmer 13-tisíc eur. Na Slovensku je momentálne okolo 1 700 odsúdených, ktorí do výkonu trestu nenastúpili.

Na elektronický systém, ktorý by monitoroval odsúdených, ministerstvo musí vypísať tender. Až potom by sa domáce väzenie mohlo stať realitou. „Ľudí, ktorých by sa to mohlo týkať, bude však menej ako by človek možno očakával,“ povedal Borec o domácom väzení. Pripomenul, že niektoré skupiny obyvateľstva budú z tohto systému vylúčené, napríklad bezdomovci.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. máj 2024 10:39