StoryEditor

Bývalá firma Miku sa sporí s telerozhlasom

07.08.2012, 00:00
RTVS ťaží miliónový súdny spor s agentúrou PSMA, ktorú vlastnil nový šéf verejnoprávneho média.

Rozhlas a televíziu Slovenska ťaží miliónový súdny spor s agentúrou PSMA, ktorú v minulosti vlastnil jej nový šéf Václav Mika. Ten odmieta, že v kauze mohol konať proti verejnoprávnej inštitúcii. V prípade dnes podľa zistení HN ťahá štát za kratší koniec.

Možný skrytý konflikt záujmov v tejto veci je dôvodom, prečo Mika v minulotýždňovej voľbe nezískal hlas podpredsedu poslaneckého klubu Smer-SD Miroslava Číža. Nástupca Miloslavy Zemkovej konflikt vylučuje. „Celá táto konštrukcia v súvislosti s mojou osobou a mojím súčasným pôsobením v RTVS je nezmyselná,“ uviedol.

Predávali reklamu
Súdne spory Slovenského rozhlasu (dnes RTVS) so spoločnosťou PSMA nie sú ani po siedmich rokoch na konci. V prvom sa RTVS podľa jej výročnej správy neúspešne snaží od agentúry získať takmer 2,5 milióna eur neuhradených faktúr za odvysielanú reklamu.

V druhom si PSMA podľa účtovej uzávierky RTVS, naopak, nárokuje od verejnoprávnej inštitúcie 868-tisíc eur plus 14-percentný úrok z omeškania.

Agentúra, ktorú založil a viedol Václav Mika, predávala od roku 1995 pre rozhlas reklamu. Zmluvu s ňou v roku 2005 vypovedal vtedajší riaditeľ rozhlasu Jaroslav Rezník pre vysoké pohľadávky. Mika argumentuje, že PSMA majetkovo opustil dlho predtým a odvtedy s ňou nemá nič spoločné. Podľa obchodného registra na internete vo firme skončil v roku 1999. Odtiaľ smeroval do čela Rádia Expres.

„Čo sa týka súdneho sporu, jednoznačne je táto záležitosť na rozhodnutí príslušných súdov. V prípade, že generálny riaditeľ by sa mal nejakým spôsobom zainteresovať, vždy to bude jedine v prospech inštitúcie,“ sľubuje Mika.

RTVS včera nevedela poskytnúť informáciu, v akom stave súdne spory momentálne sú. Rovnako o tom nevedel nič povedať ani dnešný majiteľ PSMA Igor Cako. Spor za neho vedie právnik, s ktorým sa má v blízkej budúcnosti stretnúť, vysvetlil.

Nemajú na účte nič
Štát však zrejme bude mať aj v prípade víťazstva na súde veľký problém získať milióny za reklamu. Agentúra podľa informácií Caka už nevyvíja žiadnu činnosť. Podnikateľ dokonca povedal, že firma nemá na účte finančné prostriedky.

„Boli sme s pánom Mikom v kontakte. To sú také priateľské vzťahy a výpomoc,“ vysvetlil Cako pri osobnom stretnutí, ako sa do agentúry dostal. Neskôr telefonicky spresnil, že Miku pozná z niekoľkých recepcií. „Bola to výpomoc pre mojich priateľov, ktorí ma oslovili,“ odmietol uviesť ich mená. Agentúru vraj kúpil cez právnikov, ktorí ju zastupovali. Neprezradil, za koľko. Očakáva, že sa mu investícia vráti po prípadnom víťazstve na súde.

Spor proti rozhlasu PSMA dokázala na prvom aj druhom stupni vyhrať. V roku 2008 dokonca súd umožnil začatie exekúcie voči rozhlasu. Tá sa nakoniec neuskutočnila. Podľa výročnej správy RTVS Najvyšší súd na základe mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora rozsudky okresného a krajského súdu zrušil. Vec sa mala prejednať znova.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:02