02.11.2011, 23:00

Matej Kucharič, realitná kancelária Magnum Real
1. Súčasný vývoj ekonomiky v Európe, ale aj predčasné voľby na Slovensku, majú vplyv na vývoj na realitnom trhu. V praxi to znamená, že kupujúci sú viac opatrní pri rozhodovaní.

2. Áno, ale iba v prípade, ak sa predávajúcim nedarí nehnuteľnosť dlhšie predať, prípadne ak majú iné dôvody na rýchlejší predaj nehnuteľnosti.

Mária Žondová, realitná kancelária Avenue
1. Dostupnosť úverov v bankách dáva väčšiemu počtu záujemcov šancu získať vlastné bývanie.

2. Áno, samozrejme, je to štandardný znak obchodu. 

Michal Opina, realitná kancelária VRK Real Plus
1. Realitný trh neutíchol, avšak predáva sa menej nehnuteľností za nižšie ceny. Nehnuteľnosti sa prestali kupovať ako investícia, ale ako nevyhnutá potreba.

2. Zatiaľ to je 50 ku 50. Sú predávajúci, ktorí ponúkajú svoje nehnuteľnosti v starých cenách a nie sú ochotní cenu znížiť. Tie sú však na trhu nepredajné. Podľa nášho názoru sú byty v Košiciach predražené a nezodpovedajú príjmom a možnostiam kupujúcich.

Mário Glos, realitné centrum MGM group
1. Minulý rok sa predávalo viac, respektíve realitné kancelárie sprostredkovali viac predajov.  Časy stále tomuto biznisu neprajú a realitný trh je prvý, ktorý cíti útlm. Až následne klienti začnú obmedzovať svoju réžiu a iné výdavky. Tak to bolo aj na prelome rokov 2008 a 2009. V súčasnosti pribúda globálne menej nových projektov, stále tu prevláda ponuka nepredajných bytov z predkrízových období.

2. Kupujúci  sú v súčasnosti oveľa náročnejší  a robia menej kompromisov.  Dokážu si určiť priority, a hlavne nastáva zmena uvažovanie v prípade mladšej generácie. Už si nevyberajú bývanie na celý život, ale len na určitú etapu, a to je veľký pokrok v našom postkomunistickom myslení.

Peter Balogh, realitná spoločnosť Negotiant
1. V prvom polroku sme zaznamenali nižší dopyt, vyššie nároky od klienta (či na poskytované úvery), alebo na výhodnejšie ceny nehnuteľností. 

2. Pri prehodnocovaní cien sme nezachytili nič výrazne neštandardné. Vlastníci ceny nehnuteľností väčšinou po pár mesiacoch upravia, ak sa nehnuteľnosť náhodou nepodarilo dovtedy predať.

Michal Zajíček, realitná kancelária Lexxus
1. Trh sa oproti minulému roku nadýchol, čomu výrazne prispeli nižšie ceny a občerstvenie v podobe niekoľkých nových projektov, ktoré ponúkajú to, čo si trh pýta.

2. Na strane ponuky je táto vôľa oveľa badateľnejšia ako v minulosti, najmä pri dokončených projektoch, na strane dopytu podobne očakávania zvýhodnených cien a zliav rastú. Taktiež však ide iba o dokončené projekty. Tie nové alebo začínajúce projekty svoje cenovky už nastavili vzhľadom na súčasnú situáciu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:04