StoryEditor

Minister vnútra zaútočil na banku Penty

08.02.2012, 23:00
Daniela Lipšica chce niekto zdiskreditovať na webe. Bráni sa útokom na Privatbanku.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) včera prekvapil otvoreným útokom na spoločnosť Penta. Oznámil, že vyšetrovanie Gorily postupuje rýchlo, čo mnohých znervózňuje. Následne vyhlásil, že Privatbanka, vlastnená finančnou skupinou Penta, porušila zákon proti praniu špinavých peňazí. Malo ísť o podozrivé finančné operácie v objeme takmer 17 miliónov eur, ktoré banka nenahlásila. Vklady a prevody sa údajne týkali aj ľudí z podsvetia.

 

Banka to popiera. Trestné stíhanie v tejto veci sa doteraz nezačalo, banka dostala len pokutu, proti ktorej sa odvolala.

Zamierené na Pentu
Minister vnútra zaútočil na Pentu na mimoriadnej tlačovej besede. Zvolal ju krátko po tom, čo sa na internete objavili informácie, ktoré ho mali diskreditovať. V anonymnom udaní sa píše o jeho údajnej špionážnej práci pre vojenské spravodajstvo v roku 1998 a o kontaktoch na izraelského agenta. Lipšic to rozhodne poprel a naznačil, že za zverejnením podvrhu stoja bývalí príslušníci SIS a skupiny, ktorým prekáža vyšetrovanie korupčnej kauzy Gorila.

Lipšic tvrdí, že Privatbanka ignorovala hlásenia svojich zamestnancov, ktorí zaregistrovali podozrivé finančné operácie. Manažment banky ich mal zamiesť pod koberec. Finančná polícia sa tak o nich nedozvedela. „Niekto tu porušuje zákon a veľmi sa bojí, že sme na to prišli,“ uviedol minister.

Odlišné verzie
Privatbanka Lipšicovu verziu popiera. „Z 248 zdokumentovaných obchodných prípadov mala spravodajská jednotka finančnej polície konkrétne výhrady len v piatich a z toho len v jednom vyhodnotila obchodnú operáciu ako neobvyklú,“ uviedol Milan Ondrej z Privatbanky.

Privatbanka zároveň dodáva, že ani pochybnú operáciu polícia nevyhodnotila ako pranie špinavých peňazí.
„Bol porušený zákon o praní špinavých peňazí,“ vyhlásil však včera Lipšic. Banky totiž majú zo zákona povinnosť informovať políciu o všetkých podozrivých a neobvyklých finančných tokoch.

Súvis s Gorilou?
Šéf rezortu vnútra odmietol spresniť, či prípad Privatbanky súvisí s kauzou Gorila, v ktorej vystupuje spoločník Penty Jaroslav Haščák. „To, čo som mohol povedať, som povedal, aj keď vetre, že určite by som vám rád povedal viac.“ Riaditeľom Privatbanky je Ľuboš Ševčík, ktorý sa spomína aj v spise Gorila zverejnenom na webe. Ten bol ministerským poradcom Jirka Malchárka pre privatizáciu. Bolo to práve v čase, keď Slovenská informačná služba mala odpočúvať byt, kde sa podľa spisu stretávali politici s ľuďmi z Penty a mali sa tam dohadovať úplatky a provízie za privatizácie z čias druhej dzurindovej vlády.

Pri neobvyklých transakciách Privatbanky podľa Lipšica figurujú „zaujímavé mená“ – ide údajne najmä o finančníkov a členov podsvetia. „Politici myslím, že nie. Nikto si nedá na svoj účet poslať províziu, taký naivný nie je,“ dodal Lipšic. Finančná polícia preverovala toky peňazí banky z rokov 2009 až 2011. Ondrej tvrdí, že šlo o štandardné prešetrovanie. „Bola to plánovaná kontrola,“ argumentuje.

Iba pokuta
Lipšic informoval, že banka dostala za nenahlásenie neobvyklých transakcií pokutu 15-tisíc eur.

Sankciu potvrdil aj finančný dom, jej výšku ale nespresnil. „Za porušenie zákona bola uložená banke dňa 18. novembra 2011 sankcia,“ uviedol Milan Ondrej z Privatbanky. Voči pokute sa odvolali a odvolacím orgánom je ministerstvo vnútra. „Preto som videl spis,“ vysvetlil Lipšic zdroj svojich informácií. Minister síce tvrdí, že banka poza chrbát finančnej polície previedla až 17 miliónov eur, trestné oznámenie však v tejto veci nepadlo. „Nie,“ potvrdil HN Lipšicov hovorca Gábor Grendel. Dôvod sme sa nedozvedeli.

01 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Electrolux sa znížil 02 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Objem exportu krajín G7 vzrástol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 23:00