StoryEditor

Najlepší sociálny program má podľa mimovládok Smer-SD

26.02.2012, 13:33
Autor:
TASRTASR

Najlepší program v sociálnej oblasti má po porovnaní strán kandidujúcich do parlamentu opozičný Smer-SD. Podľa hodnotenia Slovenskej siete proti chudobe (SAPN) získala táto strana 16 z maximálne možných 21 bodov.

"Strana Smer-SD stratila body napríklad za nedostatočné pochopenie potreby zapájať do tvorby sociálnej politiky mimovládne organizácie a zástupcov tých, ktorých sa táto politika významne dotýka," uviedla predsedníčka SAPN Zuzana Kusá. Na druhom mieste sa umiestnila strana SMK s 12 bodmi.

Po 11 bodov získali strany KDH, Most--Híd i OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. "Šesť strán v hodnotení prepadlo, medzi nimi aj KSS," dodala. Podľa jej ďalších slov v hodnotení sa dávali aj záporné body, a to za zámery znížiť sociálnu ochranu či zrušiť garancie minimálneho príjmu. Takéto reštrikčné ciele sa podpísali pod nízky počet bodov získaný stranou SaS.

Kusá vysvetlila, že programy kandidujúcich politických strán sa posudzovali podľa zámerov v sociálnej oblasti a princípov, ktoré zdôrazňujú pri tvorbe verejnej politiky. Na hodnotení sa podieľalo 20 expertov z mimovládnych organizácií a akademickej sféry, pričom v záujme nestrannosti program každej strany samostatne posudzovali dvaja vyžrebovaní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:16