StoryEditor

Tendre: kto dá najnižšiu cenu, nevyhrá

Najdrahšia na najlacnejšia ponuka bude mať podľa všetkého pri verejnom obstarávaní smolu.

Premiér Robert Fico sa so zástupcami miest a obcí Slovenska dohodol, že takéto cenové ponuky sa pri výbere víťaza nebudú brať do úvahy.

Aj keď tento plán Smeru-SD sa do prgramového vyhlásenia vlády nedostal, Ficov kabinet sľubuje, že zmenu zákona o verejnom obstarávaní presadí. Jednofarebná vláda nebude mať žiaden problém, keďže má podporu 83 poslancov parlamentu.

„Spálená zem“
„Každý si myslí, že najnižšia cena je pre Slovensko to najlepšie riešenie. Nie je to pravda. Po najnižších cenách prichádza spálená zem,“ argumentoval premiér počas snemu Združenia miest a obcí Slovenska. „Toto všetko musíme spoločne odstrániť,“ odkázal. Mestá a obce túto snahu vítajú. Predseda ZMOSu a nitriansky primátor Jozef Dvonč upozornil na to, že samospráva je pod tlakom firiem, ktoré vedome vstupujú do súťaží s neprimerane nízkou cenou.

Podľa banskobystrického župana a europoslanca Vladimíra Maňku treba nový zákon o verejnom obstarávaní prijať „okamžite“ ako jeden z prvých. „Niekedy sa môže stať, že najlacnejšia ponuka je dobrá a firma je seriózna, ale väčšinou to tak nebýva,“ hovorí.

Župan opisuje, že mali napríklad firmu, ktorá v termíne ukončenia stavby nedokázala zrealizovať ani desať percent stavebných prác. „Bolo to z fondov EÚ pričom nám hrozilo, že to budeme platiť z vlastných peňazí.“

Absurdný návrh
Bývalá vláda chcela problémy verejného obstarávania riešiť inak. „Potrebujeme v zákone posun, ktorým bude zadefinovanie obstarávania podľa ekonomicky najvýhodnejššej ponuky, kde cena bude len jedným z kritérií,“ mieni Ján Figeľ. Ten návrh Smeru-SD na vylučovanie najlacnejšej a najdrahšej ponuky považuje za absurdný. Stavebné ponuky by sa podľa neho mali posudzovať napríklad aj podľa nákladov na údržbu a prevádzku stavieb.

„Viem, že veľa primátorov po Slovensku je rozhorčených nad tým, že verejné obstarávanie ich núti k tomu, aby zákazku zadali niekomu, kto nie je dôveryhodný,“ vraví odborník Transparency International Slovensko Jiří Vlach. Najväčší problém je podľa neho najmä so službami, kde možno ťažko dopredu odhadnúť ich kvalitu.

Nápad škrtať najlacnejšiu najdrahšiu nie je vôbec nový, pripomína Vlach. Štáty, ktoré toto pravidlo skúšali, ho však podľa neho už opustili, lebo sa dostali do spoľahlivejšieho trhového prostredia. „Náladu v mestách by to mohlo dočasne zlepšiť, boli by sme však jediným štátom v Európe,“ upozorňuje odborník, že v prípade nadlimitných zákaziek nám takúto zmenu verejného obstarávania nepovolí Brusel.

Nevraživosť medzi vládou a šéfmi samospráv je po nástupe Ficovej vlády minulosťou. Kým Ivetu Radičovú vlani na smene členov Združenia miest a obcí vypískali, súčasný premiér sa včera dočkal medzi starostami a primátormi potlesku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:18