StoryEditor

Harabin žiada státisíce eur

06.09.2012, 00:00
Odškodnenie vo výške štyristotisíc eur požaduje predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin za tvrdenie, že jeho perzekúcie spôsobili smrť dvoch sudcov.

Vysokú sumu mu má spoločne zaplatiť verejnoprávna RTVS a ošetrujúca lekárka sudcov, ktorej slová zazneli v máji tohto roku v relácii Reportéri. Harabin sa na nich obrátil s predžalobnou výzvou.

V reportáži, ktorú deň pred sudcovskými voľbami do Súdnej rady odvysielala STV, boli použité aj zábery z verejnej diskusie, ktorá sa uskutočnila v apríli k prvému výročiu úmrtia sudcu Juraja Majchráka. V emotívne napätej atmosfére vtedy vystúpila i psychiatrička, ktorá liečila tohto sudcu.

„Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé. A naša justícia je chorá a ochorel Juraj Majchrák. A ochorela doktorka Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina…,“ povedala.

Majchrák, ktorý patril k Harabinovým kritikom, čelil disciplinárnemu stíhaniu z jeho strany. Skončil na invalidnom dôchodku, ťažko chorý si siahol na svoj život.

Šéf Najvyššieho súdu opakovane odmietol, že by mohol niesť vinu na smrti sudcu. Teraz okrem odškodnenia žiada, aby sa mu lekárka ospravedlnila osobným listom, aby ospravedlnenie uverejnila v troch slovenských denníkoch a aby zaznelo aj v rámci hlavnej spravodajskej relácie STV.

Pre HN vysvetlil, že ide o jeho súkromnú záležitosť a vec cti. „Ak vás niekto verejne, bez dôkazov krivo obviní zo smrti niekoho, koho ste nikdy nevideli a nepoznáte, máte právo v právnom štáte sa domáhať ochrany svojho mena a cti, ak nejakú máte,“ naráža na osobu sudkyne Laukovej.

Súdna rada vedená Harabinom chorej sudkyni neuznala nemocenskú, doplatenie povolila až potom, ako zomrela.

HN oslovili RTVS i dotknutú lekárku. Obidvaja doručenie Harabinovej výzvy potvrdili. Psychiatrička sa bez vedomia svojho advokáta nechcela k záležitosti vyjadrovať.

O tom, ako naloží z výzvou Harabina, nechce nateraz povedať ani šéf RTVS Václav Mika. „Generálny riaditeľ RTVS sa musí najprv oboznámiť s právnou analýzou, potom sa vyjadrí k danej záležitosti,“ oznámil hovorca Richard Šümeghy.

Spoluautorka reportáže Zuzana Piussi hovorí, že lekárka len vyjadrila svoj názor na justíciu na verejnej akcii. „RTVS by sa za ňu mala postaviť a bojovať za slobodu slova,“ uviedla Piussi. Harabinovu prípadnú žalobu v tejto veci považuje za amorálnu. „Sudcovia, ktorí o tom budú rozhodovať, sú v podstate jeho podriadení.“ Harabin sa netají tým, že v sporoch o ochranu osobnosti v minulosti vysúdil milióny korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:38