StoryEditor

Na Kaliňákovej kandidátke vidia tieň sponzora Smeru

09.05.2012, 00:00
Sporná zákazka pre sponzora Smeru je prekážkou na ceste k funkcii vysokej štátnej úradníčky.

Šéfkou Úradu na ochranu osobných údajov sa má stať Eleonóra Kročianová. V parlamente musela vysvetľovať, prečo v čase, keď šéfovala colniciam, zarábala na hranici firma Ikores Jozefa Kopeckého, ktorý sponzoroval Smer.

Kročianovú budú v najbližších dňoch voliť poslanci na návrh Smeru. S jej nomináciou má problém časť opozície. V prvej vláde Roberta Fica totiž Kročianová viedla Colné riaditeľstvo. So spoločnosťou Ikores vtedy podpísala zmluvu na rekonštrukciu hraničného priechodu Vyšné Nemecké za asi 115 miliónov korún. Objednávku na výstavbu kontrolnej haly v Ubli za desiatky miliónov korún dostal tiež Ikores, navyše priamym zadaním. Vtedy ho vlastnil Kopecký, ktorý Smeru daroval dvestotisíc korún.

Prekáža SaS aj Mostu
„My ju určite nepodporíme,“ povedal šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov. Liberáli proti Kročianovej namietali aj na výbore pre ľudské práva, ktorý o nominácii rokoval. Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová neverí, že bude zodpovedne narábať s verejnými prostriedkami. Poukázala na pochybnosti okolo výstavby priechodu Ubľa. Súťaž za asi 60 miliónov korún zase pôvodne vyhrala akciová spoločnosť LM Goodwill-Design, nakoniec však halu nestavala. Od zmluvy odstúpila a obchod bez súťaže získal Ikores.
Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi prekáža aj fakt, že Kročianová ako bývalá policajtka poberá výsluhový dôchodok. „Teraz bude súbežne poberať plat aj dôchodok. To sa mi v čase šetrenia nezdá byť v poriadku,“ dodal Bugár.

Oslovil ju Kaliňák
Kročianová pre HN povedala, že zmluvu s Ikoresom podpísať musela, lebo firma zvíťazila v tendri, ktorý zdedila po predchodcovi. „Ja som ani netušila, že patrí sponzorovi Smeru,“ uviedla. Dodala, že na základe dobrých skúseností potom Ikores oslovila aj na stavbu v Ubli. „Priechod s Ukrajinou bol tri týždne uzavretý a spoločnosť, ktorá to pôvodne mala stavať, nič neurobila. Konali sme v časovej tiesni, lebo sme museli splniť termíny zabezpečenia východnej hranice kvôli Schengenu.“ Ikores vysvetľovala aj poslancom na výbore.

Kročianová hovorí, že ju s ponukou šéfovať opäť štátnemu úradu oslovil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Má vzťah a skúsenosti zo vstupu Slovenska do Schengenu,“ hovorí Kaliňák. Po piatich rokoch od vstupu do Schengenu bude Brusel opäť hodnotiť, či spĺňame podmienky. Medzi inštitúcie, ktoré bude posudzovať, patrí aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Napriek výhradám opozícia nemôže Kročianovú zablokovať. Na jej zvolenie totiž stačia hlasy Smeru-SD.
Ikores mal počas prvej Ficovej vlády od štátu viacero zákaziek. Premiér Fico musel vysvetľovať aj vlastníctvo bytu, ktorý v Bratislave staval Ikores. S Kopeckým sa HN nepodarilo spojiť. Ikores v súčasnosti neexistuje. Pred tromi rokmi sa zmenil na akciovú spoločnosť Texo Partner. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:36