StoryEditor

Chcete jazdiť úspornejšie? Priplaťte si za to

16.04.2010, 00:00

Hoci v súčasnosti využívajú motoristi najmä autá na pohon benzínom a naftou, existujú aj iné, viac či menej známe možnosti. Medzi najpoužívanejšie alternatívne palivá patrí podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sk LPG, teda skvapalnený propán-bután. "Pomaly sa do povedomia dostáva aj CNG, teda stlačený zemný plyn, a už sa u nás predávajú tiež autá s hybridným pohonom, teda kombináciou benzínu a elektrických článkov," hovorí.

Prejazdené kilometre
Každá z týchto možností má svoje výhody a nevýhody, takže je potrebné zvážiť, čo od svojho auta očakávame, na čo a ako často ho využívame, či koľko na ňom denne a ročne najazdíme. Dôležité je aj to, koľko môžeme na začiatku investovať. Najväčšou výhodou LPG sú podľa Novotného polovičné náklady oproti nákladom na benzín. Cenu znižuje najmä to, že je oslobodené od spotrebnej dane, keďže je považované za ekologické. Hlavnou výhodou je hospodárnosť a nižšie emisie CO2. Nevýhodou je potrebná počiatočná investícia. Tá závisí od konštrukcie vozidla, systému plynového zariadenia či od počtu valcov. Napríklad pri sekvenčnom vstrekovaní LPG v plynnej fáze pri štvorvalcovom motore je cena od 1 100 do 1 700 eur. Návratnosť závisí najmä od množstva najazdených kilometrov. Pokiaľ požadujete návratnosť do jeden a pol roka, musí to byť priemerne 20-tisíc kilometrov ročne. V sériovej výrobe ponúka originálny systém LPG napríklad značka Škoda. "Octavia LPG spaľuje bezolovnatý benzín aj LPG. Základná verzia Classic stojí od 16,5 tisíca eur," povedala hovorkyňa spoločnosti Lucia Busquet.

Nie je to zadarmo
Viaceré automobilky už v súčasnosti ponúkajú aj verzie vozidiel s hybridnými pohonmi. Priekopníkom v tomto smere je napríklad značka Toyota. Hybridný automobil kombinuje klasický benzínový pohon s elektromotorom. Najväčšou výhodou hybridného pohonu je nízka spotreba. Pri modeli Prius sa uvádza 3,9 litra na sto kilometrov, no pri testovaní dosiahli novinári spotrebu len 3,3 litra. Najväčšou nevýhodou je pomerne vysoká cena, v základnej výbave od 27,5 tisíca eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 14:04