StoryEditor

Šéfa prokuratúry vybrala koalícii SaS

24.11.2010, 23:00
Kandidáta na generálneho prokurátora, ktorý vyhovuje všetkým koaličným stranám, vybrala SaS.

Sulíkovci sa pritom zo začiatku držali bokom a do výberu nezasahovali. S vlastným kandidátom prišli až po tom, čo sa koaliční partneri viac ako mesiac neúspešne pokúšali o dohodu na jednom mene. Richard Sulík včera priznal, že Jozefa Čentéša navrhla jeho strana. Samotný Čentéš sa odmietol k SaS prihlásiť. "Nie som politický nominant,“ povedal. Parlament bude o týždeň rozhodovať, kto prokuratúru povedie v nasledujúcich siedmich rokoch. Čentéšovým súperom v tajných voľbách bude jeho šéf - generálny prokurátor Dobroslav Trnka.  

Čentéša objavil člen SaS
Koalícia sa v pondelok na poslednú chvíľu dohodla, že Čentéš bude jej spoločným kandidátom. Ani jedna strana sa vtedy k jeho nominácii nehlásila. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vyhlásila, že je nominantom vládnej koalície. Sulík včera potvrdil, že s menom Čentéš prišla SaS. "Pán Čentéš je kandidát celej vládnej koalície, ale je pravdou, že jeho životopis sme predložili prví my,“ uviedol pre HN Sulík.

SaS ešte v októbri, keď sa koalícia neúspešne pokúšala dohodnúť na jednom mene, do výberu nezasahovala. Bola ochotná podporiť kandidáta, na ktorom sa zhodnú SDKÚ, KDH a Most-Híd. Postoj zmenila, keď parlament v prvých voľbách nikoho nezvolil.

Čentéš včera nechcel hovoriť podrobnosti, ako sa ku kandidatúre dostal. Tvrdil, že keď sa o ňom začalo hovoriť, nestretol sa so žiadnym ministrom, poslancom ani predstaviteľom politickej strany. "Bol som oslovený jedným pánom, jeho meno nie je podstatné, ktorý mi povedal, že moje meno je medzi menami možných kandidátov. Ja som povedal dobre, mám záujem. Ďalšie rokovanie nebolo,“ vysvetľoval Čentéš.                               

Sulík povedal, že za Čentéšom bol člen SaS Alojz Baránik, ktorý pre stranu pripravoval predvolebný program týkajúci sa justície. Podľa Sulíka Čentéš je odborníkom. Momentálne pracuje ako zástupca riaditeľa trestného odboru na generálnej prokuratúre, na ktorú nastúpil v roku 1999.

Súboj šéfa a podriadeného
Poslanci budú v tajných voľbách 2. decembra vyberať medzi Čentéšom a Dobroslavom Trnkom, ktorého opäť navrhol Mojmír Mamojka zo Smeru. Obaja kandidáti sa včera prezentovali členom parlamentného ústavnoprávneho výboru. Čentéš chce obmedziť právomoci generálneho prokurátora. Radoví prokurátori by podľa neho mali zodpovedať napríklad za podanie obžaloby. V súčasnosti musí obžalobu podpísať nadriadený okresný, prípadne krajský prokurátor. Postup prokuratúry v prípade Hedvigy Malinovej či vyšetrovanie financovania SDKÚ-DS a Smer-SD nechcel komentovať. "Nie som zbavený mlčanlivosti.“

Vystúpenie Trnku trvalo iba chvíľu. Poslancom len oznámil, že jeho vízia, ktorú prezentoval pred prvými voľbami, stále platí. Vtedy avizoval, že zásadné zmeny neplánuje.

Trnkovi vraj neprekáža, že o funkciu bude bojovať so svojím podriadeným Čentéšom. "Vychádzame normálnym spôsobom.“ Čentéš hovorí, že ak by vo voľbách neuspel, nebude mať problém ostať u Trnku. Jeho znovuzvolenie by narazilo na Radičovú, ktorá kvôli nemu nedávno pohrozila pádom vlády. Víťazom sa stane ten, ktorý presvedčí nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:35