StoryEditor

Miškov varuje, Radičová dáva ruky preč

05.10.2010, 00:00

 Situácia okolo Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania sa zamotáva. Agentúra, v ktorej fondoch sa malo stratiť 4,5 milióna eur, zrejme nezanikne. Za jej zachovanie sa postavil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), ktorý mal likvidáciu agentúry pripraviť. Po tom, ako rezort hospodárstva včera zverejnil, že zrušenie agentúry by spôsobilo škodu vyše 200 miliónov eur, cúvla aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).                

 
V rozpore so zákonmi?
Predsedníčka vlády ešte minulý týždeň mala jasnú požiadavku, že agentúra má skončiť. Dôvodom bolo podozrenie, že cez spleť rôznych fondov sa mali podporovať projekty blízkych ľudí. Kauzu už vyšetruje pre údajnú spreneveru Úrad boja proti korupcii.

Miškov po včerajšom rokovaní s členmi agentúry Slovenským živnostenským zväzom a Združením podnikateľov Slovenska ustúpil od Radičovej zámeru. Priznal, že bez súhlasu partnerov agentúru zrušiť nemôže. Ministerstvo v tlačovom vyhlásení zároveň skritizovalo minulotýždňové uznesenie vlády o agentúre. "Vykonanie vybraných častí uznesenia by navyše viedlo k porušeniu zákonov platných na Slovensku,“ napísal šéf tlačového odboru Robert Merva. Ktoré časti považujú za protizákonné, však nespresnil.
Od zrušenia agentúry napokon odskočila aj predsedníčka vlády. Jej hovorca Rado Baťo povedal, že Radičová nikdy nežiadala agentúru zrušiť, vymyslieť to mal Miškov. "Návrh na zrušenie podal pán minister Miškov. Vláda ho požiadala, aby do 15. októbra predložil návrh postupu,“ uviedol včera Baťo. Premiérka pritom minulý týždeň po zverejnení škandálu okolo agentúry vyhlásila, že sa dá zrušiť "jedným listom“. "Vystúpením ministerstva agentúra zaniká,“ vyhlásila vtedy Radičová.

Funkcionárov neodvolali
Merva potvrdil, že Miškov doteraz nesplnil Radičovej úlohu a neodvolal všetkých zástupcov štátu v národnej agentúre. V najvyššom orgáne - zbore zástupcov - tak naďalej sedí aj štátny tajomník rezortu Martin Chren (SaS). Miškov podľa Mervu nemôže nominantov odvolať, kým nebude rozhodnuté o nástupcoch.

K odvolávaniu včera nepristúpila ani Správna rada agentúry. Na svojej stoličke ponechala generálneho riaditeľa agentúry Miroslava Dunajčína, ktorého do funkcie len nedávno dosadil Miškov. "Nemá s tou kauzou nič spoločné,“ reagoval člen Správnej rady Ján Maršala zo živnostenského zväzu.

"Je to nedomyslené“
Zástupcovia živnostníkov aj podnikateľov už od minulého týždňa bojovali proti zrušeniu agentúry. Rozhodnutie považujú za nedomyslené, politické rozhodnutie. Podľa predsedu živnostenského zväzu Stanislava Čižmárika zánik agentúry by skomplikoval vymáhanie peňazí, ktoré boli použité v rozpore s pravidlami. "Vydobyteľnosť peňazí, ktoré boli vo fondoch investované, by bola oveľa horšia, možno až nulová,“ tvrdí Čižmárik.

S Miškovom sa dohodli, že agentúra musí prehodnotiť nevýhodné zmluvy, ktoré uzavrela. "Musí sa vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí pochybili,“ dodal Čižmárik. O konkrétnych vinníkoch odmietol hovoriť.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:15