StoryEditor

Nájdite si prácu s HN: Chcem normálnu prácu

09.02.2011, 23:00

Životopis uchádzača
Ján z Bratislavy (50 rokov)

Osobnostný profil
-- nehľadá kariéru, rád by získal "normálnu" prácu so stabilným príjmom, je komunikatívny a precízny
-- zaujíma sa o automobily, má slušné vedomosti o ich konštrukcii a systémoch

Vzdelanie
-- vyštudoval Vojenskú vysokú technickú školu v Liptovskom Mikuláši s titulom Ing.
-- s titulom inžiniera si išiel zlepšiť angličtinu na jazykový kurz do Írska
-- má certifikát z odbornej spôsobilosti elektrotechnikov a doplnkové pedagogické štúdium
-- absolvoval školenie z poistenia osôb a majetku
-- učí sa po anglicky a slovom a písmom ovláda ruštinu

Pracovné skúsenosti
-- dva roky pracoval ako elektro expert pre Nupseso a posudzoval dokumentáciu pre potreby vyraďovania JE V1 v Jaslovských Bohuniciach
-- sedem rokov učil odborné predmety na učilišti a strednej priemyselnej škole
-- 14 rokov pôsobil pri vojsku -- najskôr ako technik radaru, po profesionalizácii armády v administratíve

Ďalšie
-- ovláda kancelársky softvér, má vodičský preukaz sk. B

Profil odvetvia
Odvetvie a pozícia: elektrotechnik
Typické činnosti: navrhovanie a konštruovanie elektrických zariadení, prehliadky a skúšky elektrických zariadení
Štandardné nároky: stredoškolské s maturitou, elektrotechnické zameranie
Priemerný hrubý plat: 777 eur za mesiac
Počet voľných pozícií*: 13/38

Odvetvie a pozícia: predajca motorových vozidiel
Typické činnosti: starostlivosť o zákazníkov a potenciálnych zákazníkov, akvizícia nových zákazníkov, objednávanie vozidla, administratíva predaja, ponuka financovania a poistenia pre zákazníka
Štandardné nároky: stredoškolské s maturitou, anglický alebo nemecký jazyk
Priemerný hrubý plat: 1 024 eur za mesiac
Počet voľných pozícií*: 1/3
*podľa portálu profesia.sk za ostatných 24 hodín/týždeň
Zdroj: profesia.sk, pozicie.sk, istp.sk


Porota HN: hodnotí Jána, ktorý chce pracovať v obchode s autami

Zuzana Bodzanová, personálna riaditeľka Kinex Bearings
Životopis:
Životopis nie je celkom prehľadný, zvýraznila by som hrubým písmom dôležité údaje. Doplnila a konkretizovala by som ďalej úroveň PC znalostí. Pokiaľ do referencií nezaradíte aj e-mail alebo telefonický kontakt na predchádzajúceho zamestnávateľa, pre personalistu je táto informácia bezpredmetná.

Vystupovanie:
Viete sa prezentovať, je vidieť, že ste v minulosti prešli školením. Pri predstavení ste hovorili len o poslednej práci, odporúčam spomenúť v skratke celý kariérny príbeh -- aspoň najdôležitejšie míľniky a konkrétnu náplň práce a zodpovednosť pri jednotlivých pozíciách.

Verdikt:
Máte reálne ciele, pokiaľ ide o vybranú lokalitu či charakter práce, musíte si však ujasniť, čo navyše môžete ponúknuť zamestnávateľovi oproti iným uchádzačom. Na túto otázku by ste mali byť na pohovore pripravený odpovedať. Nemyslím tým vopred naučené odpovede, ale skôr úprimné a adekvátne vzhľadom na situáciu. Očakávaný plat je vzhľadom na vašu prax primeraný. Pokiaľ sa však naskytne zaujímavá ponuka, nemal by vás odradiť na začiatku ani o niečo nižší plat.

Emília Vilčáková, personálna manažérka AuJob
Životopis:
Pár detailov k životopisu -- nemusíte uvádzať základnú školu, vodičský preukaz je skôr zručnosť ako skúsenosť. Zvýraznila by som tiež názvy pozícií a rozpísala, aký softvér a na akej úrovni ovládate. Pri referenciách chýbajú kontakty na uvedené osoby.

Vystupovanie:
Máte priame a otvorené vystupovanie. Pri vystupovaní ste negatívne hodnotili pôsobenie na škole. Možno to nebolo najšťastnejšie obdobie, ale venovali ste mu niekoľko rokov a netreba to zahodiť. Skúste to formulovať pozitívne -- ako skúsenosť, ktorá vám niečo dala, napríklad zvládanie stresu. Tiež sa zamerajte na skúsenosti z posledného zamestnania, ktoré sú najviac relevantné a tými sa prezentujte.

Verdikt:
Bez cudzieho jazyka sa dnes skutočne ťažko uplatníte. Mali by ste zdôrazňovať chuť sa ďalej vzdelávať a podčiarknuť, že pracujete na svojej angličtine. Máte reálny pohľad na trh práce a tomu ste prispôsobili aj hľadanú pozíciu, máte tiež primerané požiadavky na plat. Nevzdávajte sa. To, že máte 50 rokov, nie je veľká prekážka, máte iné kvality, ktoré môžete ponúknuť.

Eva Slobodová, senior konzultantka Amrop Slovakia
Životopis:
CV je obsahovo v poriadku, využila by som grafický prvok, napríklad bold na väčšiu prehľadnosť -- mohli by ste hrubým písmom vypichnúť to najdôležitejšie.

Vystúpenie:
Počas celého pohovoru som mala pocit, že ste rezignovali na vaše uplatnenie na pracovnom trhu. Každý zamestnávateľ však očakáva nadšenie a optimizmus. Negatíva odporúčam nerozpitvávať, pri pohovore sa sústreďte na fakty, na to, čo môžete ponúknuť a podajte svoju prax pozitívne. Napríklad výrok "Som dlhodobo nezamestnaný" zmeňte na výpočet toho, čo ste za ten čas urobili, naučili sa, čomu sa venujete, čo vás posúva vpred... Hodnoteniu a pocitom sa vyhnite. Vek nie je dôvod na automatické vylúčenie z pohovoru, pre personalistu je to vždy o konkrétnom uchádzačovi.

Verdikt:
Odporúčam skúsiť aj inú oblasť ako elektrotechnika a autá a prijať aj práce krátkodobejšieho charakteru. Školstvo nevyšlo, skúšajte ďalej. Kým si nájdete prácu, pracujte na sebe. Očakávaný plat je primeraný.

Ľubomír Habala, generálny riaditeľ Kia Motors Sales Slovakia
Životopis:
Životopis je na uchádzača, ktorý sa hlási na pozíciu predajcu automobilov, na dostatočnej úrovni. Určite zohľadnite aj rady, ktoré tu odzneli.

Vystupovanie:
Máte veľmi dobré vystupovanie. Na pohovore ste upozornili, že predaj poistenia sa vám nepáčil. Predaj áut a poistiek nemá od seba veľmi ďaleko, takže to prehodnoťte a v každom prípade nespomínajte na pohovore. Rovnako psychické ťažkosti pri vyučovaní na strednej škole -- stačí spomenúť, že to nebolo ľahké a ako ste to zvládli, prípadne, čo vám tá práca dala. Viac by som sa zameral na pozitívne informácie.

Verdikt:
Na pozíciu predajcu áut nemáte prax, tento hendikep však nie je neprekonateľný. Ak máte vážny záujem uplatniť sa ako predajca motorových vozidiel, prihláste sa na predajný kurz, v životopise zdôraznite prax s predajom poistenia a intenzívne si zlepšujte angličtinu. Začiatok však bude ťažký a pravdepodobne by ste museli dochádzať do Bratislavy alebo Trnavy. Vzhľadom na provízny systém odmeňovania by bol váš nástupný základný plat nižší, ako očakávate. Ak sa vám podarí dostatočne zlepšiť angličtinu, otvoria sa vám dvere aj na lepšie hodnotené pracovné pozície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:47