StoryEditor

Turského strieda Čaplovič

28.08.2009, 00:00
Autor:
besbes
Strana Roberta Fica dnes definítívne ovládne ministerstvo životného prostredia, ktoré doteraz patrilo SNS. Na jeho čelo posiela Fico podľa našich zistení priamo svoju pravú ruku - vicepremiéra a podpredsedu Smeru-SD Dušana Čaploviča (na snímke).

HN to potvrdil vysokopostavený zdroj blízky premiérovi. Čaplovič včera túto informáciu nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Nebudem to komentovať,“ reagoval pre HN.

Komentár HN
Trestajúci trend je jasný

Niekoľkomesačná anabáza ministra životného prostredia Viliama Turského sa teda dnes končí – či už si po dekrét príde k pánu prezidentovi, alebo si ho nechá poslať na šifrovanie.
O Turskom bez Turského?
Dokedy bude vicepremiér poverený riadením envirorezortu, ostáva v tejto chvíli otvorené - nie je pritom vylúčené, že na jeho čele zotrvá až do konca volebného obdobia. Isté je však to, že Viliam Turský, v poradí už tretí nominant SNS vo funkcii ministra, dnes skončí. Hoci je už niekoľko dní práceneschopný, premiér ho u prezidenta nechá odvolať. A to aj v prípade jeho neprítomnosti. Či Turský na odvolanie príde, je otázne. "Závisí to od toho, či sa bude cítiť lepšie,“ povedala hovorkyňa SNS Jana Benková.

Turský dopláca na sériu káuz v jeho rezorte - prenájom pozemkov, emisie, popolčekový tender. SNS však jeho odchodom neprichádza len o ministra, ale aj o celý rezort. Premiér tvrdí, že nominanti Jána Slotu opakovane preukazujú neschopnosť viesť ministerstvo, preto ho národniarom odňal. A to bez náhrady.

Popolček pre sponzora
Čaploviča v "zelenom“ rezorte čaká jasné zadanie od Fica - zrušiť všetky sporné zmluvy a vyvodiť zodpovednosť voči ďalším úradníkom. Týždenník Trend práve včera priniesol informáciu, že sporný tender na likvidáciu popolčeka vyhrala firma, ktorej majiteľ bol v roku 2007 na zozname sponzorov Ficovho Smeru.

Prečítajte si aj:
Turského strieda Ficova pravá ruka

Do čela envirorezortu sa dnes postaví podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič. Podľa informácií HN vedením ministerstva poverí premiér Robert Fico práve jeho. Deje sa tak práve v čase, keď sa kauza popolček začala spájať s najsilnejšou vládnou stranou. Odísť pre ňu musel nominant SNS Viliam Turský, Fico navyše vzal národniarom Jána Slotu aj celý rezort.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:27