StoryEditor

Slovensko "prišlo" o teroristu, žiadne útoky sa nechystali

11.10.2010, 00:00
Mal nenávidieť cirkev a plánovať bombové útoky na kostoly. V jednom z nich vraj chcel umiestniť nálož so silou ručného granátu a na diaľku odpáliť.

Prvý Slovák podozrivý z terorizmu Stanislav Č. zo Spišských Vlách - aspoň podľa polície pod vedením prezidenta Jána Packu a ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Po voľbách je všetko inak. Z obvinení z terorizmu zišlo a mladý farmaceut bude súdený za drogové delikty. "Nebol preukázaný úmysel obvineného zastrašiť obyvateľstvo spôsobením výbuchu v kostoloch, teda obvinenie z terorizmu,“ informoval HN hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. "Od začiatku som vravel, že to nie je podložené. Nič iné nemali, len to jeho priznanie a z toho urobili veľkú bublinu,“ povedal HN otec obvineného Tibor Č.

Kauza pre novinárov?
Je január 2010. Polícia má v tom čase za sebou viacero prešľapov - zabudnutú trhavinu v batožine cestujúcej do Írska, hrubý zásah proti kazašskej novinárke a nečinnosť pri útokoch Číňanov na demonštrujúcich Slovákov. Policajné prezídium zvoláva novinárov na mimoriadnu tlačovku. "Polícia pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti prišla k tomu, že bola naplnená skutková podstata trestného činu terorizmu, z ktorého obvinila 33-ročného Stanislava Č. Je to prvý prípad, ktorý naplnil skutkovú podstatu trestného činu terorizmu,“ informujú policajný prezident Packa a viceprezident Michal Kopčík.

Obvinili absolventa farmaceutickej fakulty, ktorého zadržali ešte v októbri predchádzajúceho roku za drogy. Po troch mesiacoch vo väzbe drogovo závislý mladík vypovedal, že plánoval odpáliť výbušniny v kostoloch a zastrašiť tak veriacich, aby nechodili na omše. Megakauza je na svete. Rodičia obvineného aj obyvatelia Spišských Vlách len neveriacky krútia hlavou. "To by som o ňom nikdy nepovedal, že on je schopný niečoho takého. On je taký pokojný, tichý chlapec,“ povedal HN bezprostredne po tlačovke veterinár, ktorý sa s ním pozná "od piva“. Mladík mu dobre poradil pri ťažkostiach s liekmi pre hydinu.

Pôjde na liečenie
Jún 2010, krátko po voľbách. Krajský policajný vyšetrovateľ ukončil prípad návrhom na podanie obžaloby. O terorizme v nej však nebude ani slovo. "Krajská prokuratúra v Košiciach odstúpila vec na Okresnú prokuratúru v Spišskej Novej Vsi s tým, že jeho konanie bolo potrebné kvalifikovať ako nedovolené ozbrojovanie a nedovolená výroba omamných a psychotropných látok,“ hovorí Filičko. Za uvedené činy mu hrozí väzenie do 10 rokov. Spišskonovoveská prokuratúra v septembri uzavrela s obvineným dohodu o vine a treste, podľa ktorej by mal Stanislav sedieť 6 rokov nepodmienečne a podstúpiť protitoxikomanické liečenie.

Obvinený však na súde schválenie dohody odmietol, spolu s otcom dúfajú, že súd zohľadní poľahčujúce okolnosti. "Očakávame vrátenie veci z okresného súdu na prokuratúru a následne bude pravdepodobne vo veci podaná obžaloba,“ dodáva Filičko. "Je vyrovnanejší, uvedomil si svoje chyby a v každom prípade vraví, že má takú školu do života, že už nikdy viac,“ dodáva otec.

Imidž Slovenska
"Bolo to veľmi neodborné a nekompetentné nafúknutie situácie, ktoré malo za cieľ zlepšiť obraz polície v očiach verejnosti,“ hodnotí postup polície bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Policajti tým podľa neho poškodili obraz Slovenska. Terorizmus je totiž teraz veľmi citlivá téma a podobné informácie vyhodnocujú bezpečnostné subjekty na najvyššej úrovni. "Strašiť svet takouto osobou v časoch reálnych teroristických hrozieb je neprofesionálne a Slovensku to zbytočne kazí imidž,“ uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:10