StoryEditor

Fico prehral boj so zdravotnými poisťovňami

26.01.2011, 23:00

Bývalá vláda Roberta Fica prehrala boj so súkromnými zdravotnými poisťovňami, účty však za to zrejme zaplatí súčasný kabinet. Ústavný súd včera rozhodol, že štát nemôže poisťovniam diktovať, ako majú používať svoj zisk. Ficova vláda im totiž zákonom prikázala, aby ho vracali späť do systému zdravotníctva.



"Fico je mizerný právnik“
"Došlo k ústavne neakceptovateľnému zásahu do základného práva súkromných zdravotných poisťovní podnikať,“ konštatoval Ústavný súd, ktorý tak vyhovel argumentu bývalej opozície. Tá sa, dnes už v pozícii vládnej moci, verdiktu potešila. "Vláda víta, že Ústavný súd dal za pravdu bývalým opozičným poslancom,“ reagoval podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Svojmu dlhoročného rivalovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), s ktorým vedie na súde aj osobné spory, odkázal, že je "mizerným právnikom“. Fico totiž nielen presadil zákaz zisku, ale tiež odmietol zastupovať Národnú radu v tomto spore pred Ústavným súdom.

Fico verdikt Ústavného súdu označil za "draho zaplatené Pyrrhovo víťazstvo“, ktoré sa vraj prejaví aj v tom, že bude menej peňazí v zdravotníctve. Kedysi totiž vyrátal, že zmena zákona vráti do nemocníc a na platy lekárom takmer dve miliardy korún. Názor ani po verdikte Ústavného súdu nezmenil. "Opäť kladiem základnú otázku. Je správne, ak ľudia posielajú zo zákona svoje peniaze do niektorej zo zdravotných poisťovní, a tá si nechá časť peňazí ako vlastný zisk?“ reagoval Fico, ktorý zmenu pravidiel presadil na jeseň 2007.

Miliónové spory na krku štátu
Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) bude teraz musieť zákon napraviť. Okrem toho má na krku aj miliónové spory s akcionármi zdravotných poisťovní Dôvera, Apollo a Union, ktorí obmedzenie zisku napadli na medzinárodnej arbitráži. Zisk, ktorý im bol zadržaný, teraz zrejme dostanú naspäť. Zhodujú sa na tom viacerí právnici. Rozsudok však podľa nich môže znamenať, že akcionári nedostanú také vysoké odškodné, aké požadovali. "Rozhodcovia môžu takéto rozhodnutie, ktoré spôsobí stratu účinnosti napadnutého ustanovenia, vyhodnotiť aj ako nápravu vzniknutého protiprávneho stavu zo strany Slovenskej republiky,“ uviedla právnička Zuzana Morháčová.

Zatiaľ však nie je známe, o aké sumy presne pôjde. Hovorí sa o stámiliónoch eur. Zdravotné poisťovne o nich mlčia, odhadnúť ich nevedelo ministerstvo financií, ani ministerstvo zdravotníctva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:04