StoryEditor

Mikolaj: Národný futbalový štadión musí byť v rukách Bratislavy

09.04.2010, 08:53
Autor:
TASRTASR

Za celý projekt Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave by malo byť zodpovedné hlavné mesto Bratislava.

Nový národný futbalový stánok má vyrásť na Tehelnom poli v Bratislave-Novom Meste. "Pokiaľ viem, hlavné mesto v súčasnosti pracuje na svojich zmluvách s organizáciou, ktorá zabezpečila projekt pre územné rozhodnutie," uviedol pre médiá minister školstva Ján Mikolaj. "Našou podmienkou je opäť to, že vlastníkom štadióna musí byť hlavné mesto a na základe toho podpíšeme s mestom podobnú zmluvu ako pri hokejovom štadióne," povedal Mikolaj.

"Na prípravu NFŠ máme podstatne viac času, než to bolo pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vzhľadom na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji," konštatoval bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Dodal, že v súvislosti s NFŠ pokračujú prípravy a právnici rokujú o tom, aký by bol najlepší spôsob v súvislosti s "dodržaním všetkých právnych momentov tejto stavby".

Vláda SR schválila vlani 8. júla 69,12 milióna eur na jeho výstavbu. Štát ich poskytne mestu ako dotáciu v rokoch 2010 až 2012 prostredníctvom Ministerstva školstva (MŠ) SR. Mesto má uzatvoriť zmluvu o dotácii s rezortom školstva. Počas celej výstavby bude samospráva postupovať v spolupráci s MŠ SR. Štadión má slúžiť ako domovský stánok pre národný futbalový tím, prvoligovú mestskú reprezentáciu a počas roka môže byť využitý aj na kultúrne a spoločenské podujatia.

Podľa harmonogramu je termín odovzdania do skúšobnej prevádzky 1. máj 2012. Mesto získalo od vlastníka štadióna ŠK Slovan Bratislava, spoločnosti Národný futbalový štadión, a.s., stavby starého štadióna, a tým aj právo búrať ich a na pozemkoch postaviť nový futbalový stánok. Bratislavské mestské zastupiteľstvo prenajalo tieto pozemky firme v roku 2007 aj za účelom asanácie starého štadióna, na výstavbu a prevádzkovanie Národného futbalového štadióna na 50 rokov s podmienkami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 11:02