StoryEditor

Fico: Pôžička Grécku je dôležitá pre stabilitu eura

11.08.2010, 18:23
Autor:
TASRTASR

Európsky ochranný val aj finančná pomoc Grécku sú veľmi dôležité mechanizmy pre fungovanie eurozóny a stabilitu eura, ktoré treba podporiť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že tento svoj postoj vyjadrila najsilnejšia opozičná strana aj pri dnešnom hlasovaní v parlamente.

Národná rada (NR) SR dnes takmer jednohlasne vyslovila súhlas s pristúpením Slovenska k európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), zároveň však odmietla poskytnutie pôžičky Grécku. Smer-SD podľa svojho lídra ešte ako vládna strana vždy jednoznačne tvrdila, že euroval je životne dôležitý aj pre Slovensko a túto medzinárodnú zmluvu preto podporila.

Strany súčasnej vládnej koalície podľa neho svoje názory na túto tému po voľbách, naopak, úplne zmenili. "Je úplne typické pre túto vládnu koalíciu, že mali úplne iné názory pred voľbami a inak sa správajú po voľbách," upozornil expremiér.

Pôžičku pre Grécko Smer-SD podporuje pod podmienkou, že Európska komisia (EK) potvrdí, že si táto krajina plní svoje záväzky stanovené medzinárodnými inštitúciami v ozdravnom pláne. Oficiálna správa hodnotiacej misie EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) však má byť známa až začiatkom septembra, preto chceli opoziční poslanci tému finančnej pomoci presunúť až na septembrovú schôdzu parlamentu. "Ak sa preukáže, že Grécko si plní veľmi prísnu domácu úlohu, mala by byť táto pomoc poskytnutá," podčiarkol Fico.

Dôležité je teraz podľa neho zistiť, aké medzinárodné škody boli spôsobené Slovensku dnešným rozhodnutím koaličných poslancov. "Chcem overiť, aký je ďalší postup, či je vôbec možné o tom znovu rokovať," uviedol šéf Smeru-SD na margo úvah, či by jeho strana mohla v septembri iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR k opätovnej diskusii o pôžičke Grécku. "My máme európsky postoj a chceme si ho aj zachovať. Potrebujeme teraz konzultácie na európskej úrovni," uzavrel Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:34