StoryEditor

Ako sa Michal Kováč ml. "samouniesol"

30.08.2010, 13:27
Autor:
TASRTASR

Pred 15 rokmi - 31. augusta 1995 - sa začala písať história únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. do Rakúska. Tento čin zostal dodnes neobjasnený. Exprezident Michal Kováč vyjadril v uplynulých dňoch nádej, že sa súčasnej vláde podarí zrušiť amnestie, ktoré bránia vyšetreniu tohto trestného činu.

Únos, ktorý neskôr Vladimír Mečiar označil za "samoúnos", sa podľa výsledkov vyšetrovania a výpovede poškodeného začal tým, že osem mužov v dvoch autách so slovenskými poznávacími značkami zablokovalo auto syna vtedajšieho prezidenta neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde Kováč junior býval. Členovia osádok áut vyvliekli Kováča ml. z automobilu a ohrozovali ho pištoľou. Následne mu nasadili masku, dali mu elektrické šoky a násilím doňho vliali fľašu whisky. Michal Kováč ml. sa vo svojom aute, ktoré pôvodne zostalo vo Svätom Jure, prebral v rakúskom Hainburgu.

Chronológia únosu Michala Kováča ml.

11. novembra 1994 - Vydal Interpol medzinárodný zatykač na Michala Kováča ml. v súvislosti s tzv. kauzou Technopol.
7. marca 1995 - Denník Slovenská Republika informoval o vydaní zatykača na syna slovenského prominenta Michala Kováča ml., obvineného v Nemecku z účasti na podvode presahujúcom dva milióny dolárov.
31. augusta 1995 - Neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami násilne a protiprávne zavliekli M. Kováča ml. do cudziny. Ôsmi muži zastavili auto syna vtedajšieho prezidenta neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde Kováč junior býval. Členovia osádok áut vyvliekli Kováča mladšieho z auta a ohrozovali ho pištoľou. Potom mu nasadili masku, dali mu elektrické šoky a násilím doňho vliali fľašu whisky. Syn slovenského prezidenta sa vo svojom aute, ktoré pôvodne ostalo vo Svätom Jure, prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Na základe telefonátu zo Slovenska ho tam našla rakúska polícia a previezla do nemocnice. Po krátkom pobyte v nemocnici ho zadržali v súvislosti s medzinárodným zatykačom Interpolu, ktorý na neho vydali v Nemecku.
1. septembra 1995 - M. Kováč ml. bol prevezený do vyšetrovacej väzby vo Viedni.
2. septembra 1995 - Prezident SR Michal Kováč požiadal ministra zahraničných vecí SR Juraja Schenka, aby požiadal Rakúsko o vydanie jeho syna.
5. septembra 1995 - Premiér Vladimír Mečiar zdôraznil, že zo strany vlády nie sú právne dôvody na to, aby žiadali rakúske orgány o vydanie M. Kováča ml.
7. septembra 1995 - Prípad zavlečenia M. Kováča ml. do cudziny odňali vyšetrovateľovi Jaroslavovi Šimuničovi.
2. októbra 1995 - M.Kováča, ml. prepustili na kauciu vo výške jedného milióna šilingov.
17. októbra 1995 - Prípad zavlečenia M. Kováča ml. do cudziny odňali vyšetrovateľovi Petrovi Vačokovi.
23. októbra 1995 - Novým vyšetrovateľom sa stal major Jozef Číž.
December 1995 - Prokurátor mestskej prokuratúry v Bratislave v súvislosti s Technopolom obvinil M. Kováča ml. z napomáhania trestnému činu podvodu.
3. januára 1996 - M. Kováč ml. vyzval vládu SR, aby požiadala Rakúsko o jeho navrátenie.
20. februára 1996 - Vyšší krajinský súd vo Viedni rozhodol, že syn prezidenta Michal Kováč ml. nebude z Rakúska vydaný mníchovskej prokuratúre a môže sa vrátiť na Slovensko.
23. februára 1996 - M. Kováč ml. sa po takmer polroku vrátil na Slovensko.
29. apríla 1996 - V Bratislave pri nevyjasnenom výbuchu auta BMW 320 Tourist na propán-butánový pohon zahynul jeho vodič Róbert Remiáš, policajný dôstojník a blízky priateľ bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa, vtedy zdržiavajúceho sa v zahraničí a zapleteného do kauzy únosu Michala K. ml. Z návodu na vraždu neskôr obvinili Ivana Lexu.
17. mája 1996 - J. Číž uložil vyšetrovací spis zavlečenia M. Kováča ml. do cudziny pre nedostatok dôkazov na začatie trestného stíhania.
26. júna 1996 - M. Kováčovi ml. bol odobratý pas na hraničnom priechode do Rakúska, keď chcel ísť vypovedať do Nemecka v kauze Technopol.
6. júna 1997 - Na základe žiadosti Krajinského súdu v Mníchove nasledoval pokyn na medzinárodné pátranie, zadržanie a vydanie M. Kováča ml.
12. decembra 1997 - Prezident SR Michal Kováč udelil svojmu synovi milosť, na základe ktorej bolo trestné stíhanie voči nemu v SR zastavené.
20. januára 1998 - M. Kováčovi ml. bol vrátený cestovný pas.
3. februára 1998 - Michal Kováč ml. bol na základe medzinárodného zatykača zadržaný českou políciou na hraničnom priechode s NSR Rozvadov-Waidhaus, keď chcel vycestovať do Nemecka a vypovedať v kauze Technopol pred nemeckými trestnými orgánmi.
9. februára 1998 - Sudca Štvrtej Trestnej komory bavorského Najvyššieho súdu Hans Schmid v Mníchove zamietol žiadosť nemeckých advokátov o prepustenie Michala Kováča mladšieho na kauciu vo výške 75.000 nemeckých mariek.
10. februára 1998 - Nemecký právny zástupca Michala Kováča ml. v kauze Technopolu Leonard Walichevski podal sťažnosť na Najvyššom krajinskom bavorskom súde v Mníchove na žiadosť zamietnutú 9. februára 1998 o prepustenie jeho klienta na kauciu a zrušenie medzinárodného zatykača.
12. februára 1998 - Začal sa na krajinskom súde v Mníchove pred 6. trestnou komorou dlho očakávaný súdny proces v podvodnej kauze na slovenskom Technopole s hlavným aktérom Rudolfom van der Werffom.
3. marca 1998 - Sudca Druhého trestného senátu Vyššieho krajinského súdu v Mníchove Helmut Glück rozhodol, že sťažnosti Michala Kováča ml. vyhovie a prepustil ho na kauciu vo výške 150.000 nemeckých mariek.
3. marca 1998 - Vtedajší premiér Vladimír Mečiar vyhlásil v zastúpení prezidenta SR rozhodnutie o amnestii vzťahujúce sa aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Michala Kováča ml. do cudziny. Mečiar nariadil, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné konanie pre podozrenie z týchto trestných činov.
5. apríla 1998 - Na základe rozhodnutia sudcu Štvrtej trestnej komory Krajinského súdu Mníchov 1 sa Michal Kováč ml. vrátil z Nemecka na Slovensko. Sudca vyhovel žiadosti jeho nemeckého advokáta i štátneho prokurátora o zrušenie povinnosti odovzdania pasu a žiadosti o vycestovanie z územia Nemecka.
7. júla 1998 - Premiér Vladimír Mečiar vyhlásil v zastúpení prezidenta SR ďalšie rozhodnutie o amnestii vzťahujúce sa aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Michala Kováča ml. do cudziny.
8. decembra 1998 - Po parlamentných voľbách nový premiér a zastupujúci prezident Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda podpísal Rozhodnutie o amnestii. Vypustením niektorých článkov z rozhodnutí o amnestii, ktoré udelil jeho predchodca a zastupujúci prezident Vladimír Mečiar 3. marca a 7. júla 1998, umožnil Mikuláš Dzurinda svojím rozhodnutím konať v kauzách Zmarené referendum a Únos občana Michala Kováča ml.
26. januára 1999 - Senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí predbežne prerokoval podanie skupiny 34 poslancov Národnej rady SR za HZDS z 5. januára 1999, ktorí žiadali o výklad článku 102, písmeno i Ústavy SR v súvislosti s minuloročným decembrovým rozhodnutím premiéra SR Mikuláša Dzurindu v zastúpení prezidenta o amnestii.
1. februára 1999 - Polícia zadržala bývalých funkcionárov SIS Jaroslava Svěchotu a Róberta B., obvinených zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, zavlečenia M. Kováča ml. do cudziny a lúpeže v spolupáchateľstve.
4. februára 1999 - Po potvrdenom doručení rozhodnutia účastníkom konania Ústavného súdu SR zverejnil jeho výsledok. Ústavný súd rozhodol, že žiadnu amnestiu nemožno ani zrušiť ani zmeniť.
26. februára 2000 - Kauza Technopol sa pre Michala Kováča mladšieho definitívne skončila. Štvrtá trestná komora Krajinského súdu Mníchov 1 pod vedením predsedajúceho sudcu Hansa Schmida rozhodnutím z 23. februára 2000 s konečnou platnosťou zastavila šesť rokov trvajúce konanie voči M. Kováčovi ml. Dôvodom bola skutočnosť, že súd dospel k názoru, že sa nedá očakávať Kováčovo odsúdenie. Syn slovenského exprezidenta bol v Nemecku obvinený kvôli podozreniu z účasti na podvode, vo finančnom vyčíslení presahujúcom dva milióny dolárov.
27. novembra 2000 - Bratislavský krajský prokurátor podal na Krajskom súde v Bratislave obžalobu na poslanca Národnej rady SR a exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Ivana Lexu. Vinil ho z trestného činu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny.
29. júna 2001 - Trestné stíhanie obvineného Ivana Lexu a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny senát Okresného súdu Bratislava III. na neverejnom zasadnutí zastavil.
5. júna 2002 - Krajský súd v Bratislave potvrdil zastavenie trestného stíhania bývalého riaditeľa SIS Ivana L. a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny.
22. augusta 2002 - Generálna prokuratúra chcela obnoviť kauzu únosu Michala Kováča mladšieho.
20. decembra 2002 - Najvyšší súd (NS) SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry SR proti zastaveniu trestného stíhania v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Senát NS SR konštatoval, že prípad podlieha amnestii expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vychádzal pritom z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu SR. Rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možné proti nemu podať odvolanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:13