StoryEditor

Sulík vs. Svätopluk. Socha prišla o dvojkríž

22.10.2010, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 11.50 | Zo spornej sochy veľkomoravského kniežaťa Svätopluka na Bratislavskom hrade jej autor Ján Kulich odstránil rovnoramenný dvojkríž, ktorý bol tvarovo zhodný so symbolom Hlinkovej gardy.

Zo štítu kontroverznej sochy veľkomoravského kniežaťa Svätopluka zmizol rovnoramenný dvojkríž, ktorý pripomínal znak Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štítu. Informoval o tom dnes internetový portál Aktuálne.sk.

Odstránenie symbolu odkazujúceho na fašistické obdobie slovenskej histórie žiadal predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), nahradiť ho mal dvojkríž s jedným kratším ramenom.

Namiesto dvojkríža je na štíte nápadná hladká vypuklina. Umiestnenie jazdeckej sochy z dielne dvorného sochára socializmu Jána Kulicha na nádvorí Bratislavského hradu vyvolalo rozporuplné reakcie.

Odborná komisia zložená z historikov, archeológov a výtvarníkov pred časom odporučila odstránenie objektu z barokového nádvoria. Prípadné zotrvanie bronzového monumentu v hradnom areáli experti podmienili jeho prepracovaním; zmiznúť mal sporný rovnoramenný dvojkríž i kontroverzné spojenie "Svätopluk - kráľ starých Slovákov" spolu s ďalším textom na podstavci.

Šéf parlamentu Sulík napokon rozhodol, že Kulichov monument na hrade zostane; trval však na odstránení dvojkríža i textu. Autor sochy ich mal na vlastné náklady nahradiť dvojkrížom s jedným kratším ramenom a nápisom s menom a rokmi Svätoplukovho panovania. Tradičný dvojkríž však na štíte chýba, pozornosť púta hladký povrch bez patiny charakteristickej pre zvyšok objektu.

Zmeny sa podľa zistení ČTK dejú na základe usmernení Kulicha. Čo bude nasledovať ďalej, zatiaľ nie je jasné. Kulich trávi dnešok vo svojom ateliéri; podľa svojej manželky sa chce sústrediť výlučne na prácu a s médiami nemá záujem komunikovať.

Čiastočná úprava Kulichovho diela tak nie je výsledkom recesistických aktivít výtvarníkov, ktorí pred časom na protest proti zotrvaniu monumentu v hradnom areáli hádzali do sochy karafiáty. "Zdá sa, že sochár Kulich zostal verný svojej línii prispôsobovania sa, ktorá charakterizuje jeho predrevolučnú i porevolučnú tvorbu," povedal ČTK výtvarník a spoluorganizátor "karafiátového" protestu Martin Piaček. Kulich v minulosti dvojkríž obhajoval a zmenám na monumente sa bránil.

Takmer osem metrov vysokú sochu Svätopluka na koni odhalila tesne pred júnovými parlamentnými voľbami bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Financie na realizáciu sochy zbieralo občianske združenie Svätopluk, ktoré požiadalo o vyhlásenie štyroch celoslovenských zbierok; doteraz sú známe výnosy z dvoch z nich v celkovej výške 133.306,16 eur. Na odliatie a vystavenie sochy bolo podľa skorších informácií potrebných zhruba 270.000 eur.

Proti akýmkoľvek zásahom na objekte sa postavil bývalý predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD); tvrdil, že socha je majetok občianskeho združenia a bez jeho súhlasu ju nemožno meniť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:30