StoryEditor

Pacientom hrozí, že budú dlhšie čakať na operácie

20.04.2011, 00:00

Zástupcovia stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve vyzvali lekárov, aby poskytovali len toľko zdravotnej starostlivosti, koľko im preplatia poisťovne. Pacienti by tak mohli dlhšie čakať na odkladnú zdravotnú starostlivosť, ako napríklad plánované operácie.

Zdravotníci upozorňujú, že finančná situácia väčšiny zdravotníckych zariadení je kritická pre nedostatok peňazí zo strany štátu. „Na zachovanie aspoň bazálnej zdravotnej starostlivosti pre občanov vyzývame vládu a Národnú radu SR, aby pristúpili k okamžitému riešeniu akútneho nedostatku financií.“

Situácia v zdravotníctve bola tiež témou na stretnutí u prezidenta Ivana Gašparoviča so zástupcami jednotlivých komôr v zdravotníctve. Všetci sa zhodli na tom, že zdravotníctvo sa nevie dostať zo začarovaného kruhu a nedokáže dať občanovi starostlivosť, akú prikazuje ústava. „Dohodli sme sa, že prvým krokom, ktorý by napomohol oživenie, je odvod za poistencov štátu z dnešnej úrovne 4,78 na päť percent,“ povedal Gašparovič. Zdravotníci na stretnutí prezentovali aj niektoré svoje návrhy, ktoré v otvorenom liste odborári poslali premiérke.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:26