StoryEditor

Štát priznal, že nemá na odškodné

27.01.2011, 23:00
O 32 miliónov eur prišli akcionári v prvých dvoch rokoch po tom, čo im vláda Roberta Fica obmedzila zisk.

Peniaze si nemohli rozdeliť, museli ich použiť v zdravotníctve. Po rozhodnutí Ústavného súdu, ktorý zákon bývalej vlády označil za "neakceptovateľný zásah do práva podnikať“, hrozí, že poisťovniam bude musieť zmarené zisky za posledné tri roky preplatiť štát. A teda sa na to zložia všetci daňoví poplatníci.           

Isté je, že v súčasnosti vláda peniaze na odškodné nemá. "Tieto veci zakladajú riziká vyšších výdavkov, z ktorých nie všetky sú v rozpočte pokryté. Preto konáme tak, aby sme tieto riziká minimalizovali,“ uviedol minister financií Ivan Mikloš na včerajšom HN Clube.

Zisky nemali, odškodné žiadajú
Najväčší zisk po zmene pravidiel vykázala súkromná poisťovňa Dôvera. "Výsledok hospodárenia z vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2009 dosiahol v Dôvere výšku 8,2 milióna eur. V roku 2008 to bolo 16,2 milióna,“ povedala jej hovorkyňa Zuzana Horníková. Nie všetky poisťovne však skončili hospodárenie s kladným výsledkom, stratový bol Union a už neexistujúca Európska zdravotná poisťovňa. Rok 2010 zatiaľ nemajú poisťovne vyčíslený.

Kde zisk poisťovne skončili, nie je jasné. "To sa nedá identifikovať presne, kde skončil, alebo kam odišiel, komu,“ povedal Eduard Kováč zo Združenia zdravotných poisťovní. Zákon, ktorý koncom roka 2007 zmenila bývalá vláda, len určil, že zisky musia akcionári vrátiť do verejného zdravotníctva, teda hlavne na úhrady lekárom.
Naďalej pritom prebiehajú arbitráže za zmarené investície, kde akcionári poisťovní žiadajú stámilióny eur. Dve z nich sú ešte vo fáze, kedy arbitri rozhodujú, či sa vôbec sporom budú zaoberať. V prípade akcionára poisťovne Union, spoločnosti Eureko, už rozhodujú, či SR obmedzením zisku porušila svoje záväzky, vyplývajúce z investičnej dohody s Holandskom.                                                                                                   


Matovič Ficovi: "Buď chlap!“
Verdikt Ústavného súdu, ktorý uznal chybu bývalej vlády, podľa právničky Zuzany Morháčovej však nemusí znamenať automatickú prehru stámiliónov. "Nemusí byť nutne vnímaný iba ako argument v neprospech Slovenskej republiky. Rozhodcovia môžu takéto rozhodnutie, ktoré spôsobí stratu účinnosti napadnutého ustanovenia, vyhodnotiť aj ako nápravu vzniknutého protiprávneho stavu zo strany Slovenskej republiky.“

Vláda sa už zákon chystá zmeniť. Je preto možné, že akcionári poisťovní dostanú odškodné len za obdobie, kedy zákaz zisku platil. Podľa Morháčovej je namieste napríklad rokovanie o mimosúdnej dohode.

V otázke, kto má akcionárom doplatiť zadržaný zisk, "má úplne jasno“ len poslanec SaS Igor Matovič. Podľa neho má peniaze nájsť bývalý predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). "Fico, buď chlap! Spôsobil si škodu, plať!,“ odkázal včera bývalému premiérovi Matovič, podľa ktorého celkové uplatnené náhrady škôd poisťovní môžu byť tvoriť až miliardu eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:14