StoryEditor

Nájdite si prácu s HN

07.04.2011, 00:00

Porota HN: hodnotí Jozefa, ktorý hľadá obchodnícku prácu

Lucia Lauková, senior konzultantka, Amrop Slovakia

Životopis: Životopis je prehľadný, výstižný, opisuje vašu kariérnu cestu. Pokúsila by som sa zmenšiť rozsah z troch na dve strany a zvýrazniť názvy pozícií a firiem, aby v texte nezanikli. Vzdelanie by ste mali usporiadať od poslednej školy po najstaršiu. Ak máte v CV časové medzery medzi dvomi povolaniami alebo počas vzdelávania, stručne by som uviedla dôvody.

Vystúpenie:
Páči sa mi, že udržujete očný kontakt. Ste komunikačne zdatný, vystupovali ste sebavedome a bez stresu. Vzhľadom na požadovanú pozíciu by som privítala väčšiu štruktúrovanosť a manažérsky slovník v odpovediach. Na niektoré otázky ste odpovedali tak, že to vo mne vzbudilo nedôveru, napríklad, že si nepamätáte dôvod, ktorý vás viedol k dvojročnému cestovaniu po svete alebo že sa cítite na personálny manažment, pretože viete vychádzať s ľuďmi. Na pohovor by ste mali mať pripravené presvedčivé odpovede.

Verdikt:
Je vám blízka oblasť hutníctva a obchodnícka pozícia, počínali ste si v tomto smere úspešne, takže by ste mali pokračovať v tejto ceste, prípadne rozšíriť záber na ďalšie technické odvetvia. Vaše uplatnenie je skôr otázka príležitostí. Požadovaný plat je v prípade obchodníckej pozície prijateľný.

Miriama Slažáková, personálna manažérka, Trenkwalder

Životopis: Súhlasím s pripomienkami, ktoré odzneli na adresu životopisu.

Vystupovanie:
Mali by ste sa pripraviť na to, že všetko, čo o sebe napíšete do životopisu, budete musieť na pohovore doložiť konkrétnymi faktami, číslami, príkladmi, skúsenosťami, inak riskujete, že firmu o svojich schopnostiach nepresvedčíte.

Verdikt:
Odporúčam vám, aby ste sa viac vyhranili, aby ste si ujasnili, o akú prácu máte skutočný záujem. Ak chcete ostať v obchode, treba sa aktívne zamerať na obchodnícke pozície. Ak chcete pozíciu projektového manažéra, mali by ste sa pripraviť, že budete začínať opäť na juniorských pozíciách, pretože nemáte relevantnú prax. Spomenuli ste aj IT a ľudské zdroje, tam platí to isté. Požadovaný plat je primeraný pre obchodnícku pozíciu. Medzi firmami sú však na rovnakých pozíciách veľmi veľké platové rozdiely, takže pred pohovorom do konkrétnej firmy odporúčam zistiť čo najviac informácií o danej firme, ako aj možnej úrovni platov, ktoré dostávajú zamestnanci a podľa toho prispôsobiť aj vlastné požiadavky.

Ivana Repová, personálna riaditeľka, IAC Group Slovakia

Životopis: Životopis je vyhovujúci, doplnila by som len drobnosti. Chýbajú mi podrobnejšie údaje o vysokoškolskom štúdiu -- študovali ste 5 rokov, ale máte titul bakalár. Aj ďalšie časové medzery je potrebné doplniť, napríklad, že ste dva roky cestovali. Ak môžete, uveďte referencie od predchádzajúcich zamestnávateľov. Doplnila by som tiež súhlas so spracovaním osobných údajov.

Vystupovanie:
Boli ste prvýkrát pred kamerou, spovedali vás hneď štyria personalisti, no napriek stresovej situácii ste pohovor zvládli výborne, bez trémy. Odporúčam
nezačínať pohovor ospravedlneniami za medzery v CV. Prišli ste sa predať, držte sa toho, zamerajte sa na svoje vedomosti, skúsenosti, prednosti. Ak bude personalistov alebo firmu niečo zaujímať, opýtajú sa.

Verdikt:
Odporúčam vám, aby ste sa vyprofilovali pre jednu oblasť, napríklad máte náskok a prax v oblasti techniky, hutníctva. Ak sa rozhodnete prejsť do IT alebo ľudských zdrojov, budete začínať odznova s neskôr, ak sa budete chcieť vrátiť do pôvodného fachu, čas strávený v tejto oblasti sa vám nebude počítať ako prax. Požadovaný plat je na obchodnícku pozíciu adekvátny, na iné pozície by som nežiadala viac ako 1 000 eur, keďže budete začínať.

Ingrid Bajzíková, špecialista pre vyhľadávanie, výber a mobilitu, Dalkia

Životopis: CV by ste mali maximálne prispôsobiť pozícii, o ktorú sa uchádzate. Môžete si napríklad pripraviť dva rôzne typy -- menší, štruktúrovaný, keď oslovujete firmy a jeden podrobný, profesijný životopis, keď sa uchádzate o konkrétnu pozíciu. Chýbala mi väčšia špecifikácia práce pre firmy, v ktorých ste pracovali -- aké boli vaše konkrétne zodpovednosti, úlohy, konkrétne čísla, úspechy. Zdalo sa mi, akoby ste len trikrát skopírovali náplň práce. Nebojte sa v CV spomenúť aj materskú dovolenku.

Vystúpenie:
Vašou veľkou devízou je vystupovanie, pôsobíte na ľudí veľmi prirodzene, príjemne. Ste v pozícii obchodníka, takže druhá strana sa bude na pohovore pýtať na konkrétne projekty, na ktorých ste participovali, koľko zákazníkov ste získali a podobne. Pri odpovediach ste trošku zaobaľovali, druhá strana potrebuje čo najkonkrétnejšie odpovede. Spomenuli ste, že by ste chceli pracovať v projektovej oblasti. V tom prípade by ste mali vypichnúť, čo z toho, čo ste robili a za čo ste zodpovedali, by bolo pre nového zamestnávateľa v tomto smere prínosom.

Verdikt:
Vybrali ste si veľmi širokú oblasť práce. Na základe tohto životopisu by som vás neposunula do druhého kola v oblasti IT alebo ľudských zdrojov, uvažovali by sme nad obsadením obchodníckej pozície. Ak sa chcete zamerať na iné oblasti, musíte tomu prispôsobiť celý životopis. Plat je v poriadku, pokiaľ ide o oblasť obchodu. Ak poviete platové očakávania, mali by ste sa toho držať.


Profil odvetvia
Odvetvie a pozícia: obchodný zástupca
Typické činnosti: vyhľadávanie zákazníkov v rámci prideleného regiónu, prezentovanie a propagovanie tovaru, prípadne služieb
Štandardné vzdelanie: stredoškolské
Priemerný hrubý plat: 843 eur
Počet voľných pozícií*: 108/295

Odvetvie a pozícia: obchodný manažér
Typické činnosti: vedenie tímu obchodných zástupcov, vyhľadávanie významných zákazníkov, realizácia veľkých obchodných príležitostí
Štandardné nároky: stredoškolské s ekonomickým zameraním, anglický jazyk
Priemerný hrubý plat: 1 140 eur za mesiac
Počet voľných pozícií*: 79/175

*podľa portálu profesia.sk za ostatných 24 hodín/týždeň
Zdroj: istp.sk, profesia.sk, pozicie.sk


Životopis uchádzača
Jozef z Bratislavy (38 rokov)

-- hľadá prácu v oblasti obchodu, ale vie si predstaviť aj pôsobenie v oblasti IT, ľudských zdrojov či prácu projektového manažéra
-- žil v Juhoslávii, zažil občiansku vojnu, sťahovanie do Talianska, usadil sa na Slovensku

Pracovné skúsenosti
-- živil sa ako prekladateľ z anglického jazyka
-- šesť rokov pôsobil ako obchodný manažér s hutníckym materiálom
-- má skúsenosti s poistením a vymáhaním pohľadávok, akreditívmi, zmenkami a bankovými zárukami, riešením reklamácií
-- má prax s kamiónovou, železničnou aj lodnou špedíciou, plánovaním skladových zásob a cenotvorbou
-- vyskúšal tiež retailový obchod či predaj vzduchotechniky

Vzdelanie
-- bakalár angličtiny a taliančiny na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave
-- dva semestre marketingu a ľudských zdrojov na Aspect College v austrálskom Sydney
-- ovláda aktívne slovom a písmom 5 jazykov -- anglický, nemecký, taliansky, srbský a chorvátsky

Ďalšie
-- ovláda kancelársky softvér a strojopis, vodičský preukaz sk. B

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:24