StoryEditor

Platy väčšiny učiteľov od januára zamrznú

19.12.2010, 23:00

Učitelia na Slovensku patria medzi najhoršie zarábajúcich v Európskej únii a ani rok 2011 na tom nič nezmení. So zvýšením platu môže počítať len zhruba päťtisíc pedagógov, ktorí skončia vzdelávací kurz a získajú príplatok vo výške zhruba 30 až 40 eur mesačne. "Celoplošné zvyšovanie tarifných platov sa nepripravuje,“ odkázal ostatným 82-tisíc učiteľom minister školstva Eugen Jurzyca cez tlačový odbor.

V minulosti vláda zvyšovala učiteľské platy o jedno - dve percentá ročne aj pod tlakom odborov, tentoraz pre rozsiahle šetrenie štátnych výdavkov neuspeli. "Dohodli sme sa, že v máji budeme ešte rokovať o zvýšení taríf všetkých zamestnancov verejnej a štátnej služby pre druhú polovicu roku 2011 tak, aby bol dosiahnutý nárast reálnych platov,“ hovorí šéf školských odborárov Ján Gašperan. Priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca bol vlani 1 255 eur mesačne, učiteľ gymnázia zarobí ledva dve tretiny, učiteľ základnej školy ešte menej.

Všetkým ako všetkým
Vláda v septembri avizovala rast učiteľských platov o percento. "Vo všetkých ostatných oblastiach objem mzdových prostiedkov klesá, pri učiteľoch nielenže neklesá, ale aj mierne stúpa,“ uviedol vtedy vicepremiér Ivan Mikloš. "Učiteľom platy ideme zvyšovať,“ dodala premiérka Iveta Radičová.

Nejde však o celoplošné zvýšenie tabuľkových platov. Vláda len vyplatí peniaze tým učiteľom, ktorí si zvýšia vzdelanie podľa systému nastaveného exministrom školstva Jánom Mikolajom (SNS). "Učitelia, ktorí získajú kreditové príplatky počas roka 2011 ich budú mať vyplácané školou následne po ich získaní a škola si uplatní požiadavku na zvýšenie rozpočtu následne v dohodovacom konaní,“ spresňuje v stanovisku rezort školstva. Príplatok vo výške šesť alebo 12 percent získavajú pedagógovia za kredity nazbierané predovšetkým na školeniach, akreditovaných ministerstvom. Metodicko-pedagogické centrum, ktoré realizuje väčšinu týchto kurzov očakáva, že v budúcom roku skončí školenie približne 5 500 učiteľov, nie všetci však automaticky poskočia na vyšší plat.

Zmena systému
Máme veľmi nízke platy, tvrdia učitelia a za pravdu im dávajú aj štatistici. Z krajín Európskej únie majú podľa dostupných údajov nižšie platy už len ich kolegovia z Litvy, Estónska, Malty, Bulharska a Poľska. "Stačí sa pozrieť na počet mužov v školstve,“ hovorí Alena Piešová z bratislavskej základnej školy. V minulom školskom roku pracovalo v školách 17 percent mužov - živiteľov rodín. "Učitelia sú podhodnotení v porovnaní s ostatnými vysokoškolskými povolaniami,“ súhlasí analytička Zuzana Zimenová.

Plošné zvyšovanie miezd však podľa nej nemá význam bez predchádzajúcich systémových zmien. "Stále sa neprešlo na systém, ktorý by školám umožnil uzatvárať zmluvy s učiteľmi podľa potreby a odmeňovať ich podľa vlastných kritérií kvality,“ tvrdí. Školy tak nemôžu zamestnávať učiteľov na čiastočný úväzok, či dohodu a najmä vziať z platu "lenivým“ a pridať snaživým učiteľom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:18