StoryEditor

Cestný zákon Slováci vítajú

05.05.2008, 00:00

Prísnejšie tresty pre "cestných pirátov", zníženie maximálnej rýchlosti v obci, celoročné svietenie, povinné zimné pneumatiky na snehu. To všetko by podľa väčšiny Slovákov malo od októbra urobiť naše cesty bezpečnejšími. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu o novom cestnom zákone, ktorý pre HN uskutočnila agentúra Focus. "Prevažuje súhlas s tým, že tieto zmeny by mohli priniesť bezpečnosť na cestách," potvrdil šéf Focusu Ivan Dianiška.
Zákon proti ignorantom
Prínosu nového cestného zákona, ktorý musí ešte schváliť parlament, veria podľa prieskumu predovšetkým ženy a starší občania. Naopak, opatrnejší sú muži a mladí ľudia. Pri porovnaní nevodičov a vodičov sú optimistickejší tí prví. Viac ako dve tretiny opýtaných si myslia, že po prijatí nových pravidiel pre vodičov bude na našich cestách "určite", prípadne "asi" bezpečnejšie.
Rovnaký prínos očakáva aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), z ktorého dielne zmeny pochádzajú. Ubezpečuje, že prísnejší zákon nie je namierený proti slušným vodičom, ktorí občas pozabudnú na svetlá alebo bezpečnostné pásy. "Pre tých, ktorí sú naozaj ignorantmi dopravných predpisov, sme pokuty zvýšili," vyhlásil pre HN.
Len čiastočný účinok?
Psychológovia sú však skeptickejší - zmeny budú mať len čiastočný účinok. "Pre tých, ktorí majú veľa peňazí a nie sú vnútorne motivovaní jazdiť slušnejšie, nie sú ani tieto sumy dosť vysoké," myslí si dopravná psychologička Zuzana Porubčanová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 21:24