StoryEditor

Glendová: Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že premiér zaujal razantný postoj

22.11.2007, 16:05
Autor:
TASRTASR

Vidno, že pána Dzurindu ide roztrhnúť od zlosti, že predseda vlády Robert Fico dnes zaujal razantný postoj ku škandálu s pozemkami. Týmito slovami reagovala hovorkyňa premiéra Silvia Glendová na dnešné vyhlásenie lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu.
Ten oznámil, že pokiaľ Fico do piatka 23. novembra neodvolá riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Miloslava Šebeka a ostatných nominantov Smeru zo SPF, navrhne v opozícii a potom v NR SR jeho odvolanie.
Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády chce podať aj v prípade, ak v piatok nedá verejný prísľub, že poslanci Smeru budú v NR SR hlasovať za zmenu zákona, ktorý umožní zverejniť zmluvy o všetkých transakciách v SPF. Dzurinda chce túto otázku otvoriť v piatok na rokovaní opozičných strán.
Premiér sa dnes osobne stretol s ministrom pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom s tým, aby dobrovoľne odstúpil zo svojej funkcie. V prípade, že tak neurobí, v piatok dopoludnia navštívi prezidenta Ivana Gašparoviča s návrhom na jeho odvolanie.
Ako vysvetlil, dôvodom jeho rozhodnutia sú predchádzajúce formálne aj neformálne schôdzky lídrov vládnej koalície okolo prevodov pozemkov v SPF, spôsobených nominantom ĽS-HZDS, ktoré ale podľa neho nepriniesli dostatočné riešenie škandálu.
"Iné alternatívy pre mňa neexistujú. Som si absolútne plne vedomý dôsledkov, ktoré môj navrhovaný postup môže mať na činnosť a existenciu súčasnej koalície," podčiarkol. Podľa jeho slov však týmto spôsobom musí reagovať na nečinnosť ĽS-HZDS prijať k tomuto pozemkovému škandálu zásadný postoj a vyvodiť z neho aj personálnu zodpovednosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 06:25