StoryEditor

Koalícia ani opozícia sa na jednom mene nedohodnú

18.09.2007, 00:00

Čím to je, že takmer polovica ľudí nevedela určiť možného kandidáta na prezidenta?
Prezidentský úrad nie je taký vžitý medzi občanmi, aby vedeli okamžite reagovať. Ešte sa nežije predvolebnou kampaňou. Sem-tam sa tomu venujú médiá, ale len ako istá okrajová záležitosť. Téma prezidentských volieb bude zaujímavá tak rok pred voľbami, keď budú politické strany aktívne predostierať občanom svojich kandidátov.
Chýba aj osobnosť vhodná na prezidenta?
Určite. Teraz sa vyjadrili ortodoxní voliči, ktorí sú rozhodnutí voliť svoju stranu a uviedli aj jej kandidáta. Ivan Gašparovič vystupuje ako hlavný kandidát Smeru a ostatní sú priamo kandidáti svojich príslušných strán.
Môžu strany prísť s nejakým prekvapujúcim menom? S nejakým "žolíkom"?
Nemyslím si, že by nejaký "žolík" bol vytiahnutý do hry o funkciu prezidenta. Politické strany ani nemajú koho nasadiť a celkovo majú problém zhodnúť sa na niekom. Smer-SD má Ivana Gašparoviča pomerne jasného, ale ostatné vládne strany ho odmietli. Aj opozičné strany majú problémy dohodnúť sa na niekom. Je tam pani Radičová, ale nie je úplne isté, či bude spoločným kandidátom. Očakávam však nejakého kandidáta z tretieho sektora, ktorý by mohol byť trošku jazýčkom na váhe, ale v skôr negatívnom zmysle, že zoberie hlasy opozícii, prípadne opozičnému kandidátovi. Nedomnievam sa však, že by na Slovensku boli nejaké osobnosti akoby spoza pultu, ktoré by vôbec chceli ísť do takéhoto zápasu. Je totiž viac-menej jasné, že vyhrá stranícky kandidát.
Je pravdepodobné, že ani koalícia, ani opozícia nedospejú k jednému spoločnému menu?

Vyzerá to tak, že to bude základný problém. Netreba však zabúdať, že Smer nepotrebuje veľmi kooperovať s menšími koaličnými stranami. Títo sa budú chcieť výraznejšie definovať oproti Smeru, aby im preferencie rástli. Rovnako v opozícii si dosť ťažko predstaviť, že sa nájde spoločný kandidát.
Je reálny návrh Vladimíra Mečiara, aby na prezidenta kandidoval premiér Robert Fico?
Videl by som v tom tú istú paralelu, ako pán Palko navrhol pána Hrušovského. Takéto návrhy sú podľa mňa scestné. V tejto parlamentnej forme vlády má najsilnejšiu pozíciu premiér. Nemyslím si, že Robert Fico by chcel z výkonnej moci prejsť do reprezentatívnej funkcie. To sú také vypúšťania balónikov. Netvrdím, že to pán Mečiar nemyslí vážne, ale tým pádom by politicky poškodil svojho koaličného partnera. Toto je absolútne nepredstaviteľné.
Nerobí si tým pán Mečiar pôdu sám pre seba?
Určite áno. Ťažko si predstaviť, aby ĽS-HZDS postavila niekoho iného, ako je Vladimír Mečiar. Môže sa dať do tej polohy, že "ja som navrhol niekoho iného, ale keď on nechce, ja do toho pôjdem". Netreba zabúdať, že Vladimír Mečiar nemá akékoľvek šance bez politickej podpory Smeru. Musí docieliť politické vyšachovanie súčasného prezidenta, ktorému je Smer naklonený. Predpokladám, že Mečiar to s kandidatúrou myslí vážne, lebo ak by nemyslel, bol by to koniec ĽS-HZDS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 19:54